Geri Kazanım Katılım Payına İlişkin Yönetmelik Yayımlanması

PrintMailRate-it

 Sirküler No: 2020 / 06

 

Tarih: 06.01.2020


31.12.2019 tarihli ve 30995 sayılı (4. Mükerrer) Resmi Gazete' de "Geri Kazanım Katılım Payına İlişkin Yönetmelik" yayımlanmıştır. Söz konusu Yönetmelik 01.01.2020 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiş olup, yapılan düzenlemelere aşağıda yer verilmiştir.

 

1. Geri Kazanım Katılım Payı Yükümlülüğü 

Yönetmelik uyarınca, Çevre Kanunu'nun (Kanun) Ek-1 sayılı listesinde sayılan plastik poşet, ambalaj, lastik, akümülatör, pil, araç bataryaları, madeni yağlar ve bitkisel yağlar ile elektrikli ve elektronik eşyalar gibi çeşitli ürünler üzerinden, Ek-1 sayılı listede yer verilen birim ücretlere göre geri kazanım katılım payı tahsil edilecektir.
 
Geri kazanım katılım payının ödenmesinden; plastik poşetler için satış noktaları, diğer ürünler için piyasaya sürenler/ithalatçılar sorumlu tutulmaktadır. 
Yönetmelik kapsamında yer alan ürünlerden sadece yurt içinde piyasaya arz edilenlere geri kazanım katılım payı uygulanacaktır. 
 

2. Diğer Hususlar

Yönetmelik kapsamında yer alıp geri kazanım katılım payına tabi olan ürünlerden ambalajlı olarak piyasaya sürülenlerin birincil (satış) ambalajları için de beyan yapılacak ancak bu ambalajlar için geri kazanım katılım payı ödenmeyecektir. Bu ürünlerin birincil ambalajları haricindeki diğer ambalajları için geri kazanım katılım payı ödenecektir.
 
Yönetmelik kapsamında yer alan ürünlerin tedarik amaçlı üretilmesi halinde üreticilere bu ürünler için geri kazanım katılım payı yükümlülüğü oluşmayacaktır. Tedarikçilerden temin edilen ürünlere kendi adını, ticarî markasını veya ayırt edici işaretini koymak ve kendini üretici/piyasaya süren olarak tanıtmak sureti ile piyasaya arz eden gerçek veya tüzel kişilerden geri kazanım katılım payı alınacaktır.
 
Yönetmelik kapsamında yer alan ürünlerden serbest dolaşıma sokulmak sureti ile millileştirilen ürünler ithalatçı gerçek veya tüzel kişiler tarafından yurt içinde piyasaya arz edilmiş sayılacak ve ithalatçılardan geri kazanım katılım payı alınacaktır. 
 
Yönetmelik kapsamında yer alan tasfiye halindeki ürün ve eşyalardan yalnızca asli amacına uygun olarak kullanılmak üzere satış işlemi gerçekleştirilenler için geri kazanım katılım payı alınacaktır. 
Piyasaya arz edilecek araçlar ile elektrikli ve elektronik eşyaların üretiminde orijinal eşya/parça olarak kullanılan ve Kanunun Ek-1 sayılı listesinde yer alan ürünler için araç ile elektrikli ve elektronik eşyayı piyasaya sürenler tarafından beyan yapılacak; ancak bu ürünlerden geri kazanım katılım payı tahsil edilmeyecektir. 
 
Kanunun Ek-1 sayılı listesinde yer alan ürünlerden bitkisel yağ ve madeni yağların Kanunun Ek-1 sayılı listesinde yer alan ürünlerin üretiminde hammadde olarak kullanılması durumunda hammadde olarak tedarik edilen bu ürünlerin ithalatçıları/üreticileri tarafından beyan yapılacak; ancak hammadde olarak kullanılan bu ürünlerden geri kazanım katılım payı tahsil edilmeyecektir.
 
Yönetmelik kapsamında yer almayan bir ürünün ithalatı/piyasaya arzı sırasında bu Yönetmeliğe tabi bir ürünün de ithalinin/piyasaya arzının gerçekleştirilmesi halinde Kanunun Ek-1 sayılı listesinde o ürün için belirlenen geri kazanım katılım payından piyasaya süren sorumlu tutulmuştur.
 

3. Beyan ve Ödeme İşlemleri 

Yönetmelik kapsamında yer alan ürünler için geri kazanım katılım payı ödeme yükümlülüğü, Yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden itibaren söz konusu ürünlerin yurt içinde piyasaya arz edilmesi/ithalatın gerçekleşmesi ile başlayacak; ödeme işlemleri Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen esaslara göre yerine getirilecektir.


Yönetmelik kapsamında yapılacak bildirim ve beyanların piyasaya sürenler/ithalatçıların ilgili muhasebe sorumluları tarafından incelenip onaylanması gerekmektedir.


Sürekli bir çevre görevlisi istihdam eden veya çevre danışmanlık firmalarından çevre yönetimi hizmeti alan veya çevre yönetim birimi kurma zorunluluğu bulunan piyasaya süren işletmeler ile ödeyecekleri geri kazanım katılım payı miktarı 50.000 TL'den fazla olan piyasaya süren işletmelerce, Yönetmelik kapsamında yapılacak bildirim ve beyannamelerine esas veriler, Çevre Kanunu kapsamında tanımlanan çevre görevlisi tarafından incelenip onaylanacaktır.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca gerekli görülmesi halinde, piyasaya sürenler/ithalatçılar ve satış noktaları, Yönetmelik kapsamındaki bildirimlerinin ve beyannamelerinin ayrı ayrı veya birlikte karşılaştırmalı olarak yeminli mali müşavirlere inceletilmesi ve/veya doğrulatılmasını sağlamak veya bağımsız denetim kuruluşlarına inceletilmesini sağlamak ve inceleme/sonuç/değerlendirme raporlarını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na sunmak zorunda olacaktır.


Geri kazanım katılım payına tabi ürünlerin yer aldığı listeye sirküler ekinde yer verilmiştir  ( Ek 1)


Söz konusu Yönetmeliğe aşağıdaki internet adresinden ulaşabilirsiniz.


 https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2019/12/20191231M4-4.htm 


Bilgi edinmenizi rica ederiz. 


Saygılarımızla,

  

« Yayınlar

  « Sirküler 
  « Yazılar
Skip Ribbon Commands
Skip to main content
Deutschland Weltweit Search Menu