Yeni Yatırım Teşvik Sisteminin Yayımlanması

PrintMailRate-it

​Sirküler No: 2025 / 53


Tarih: 11.06.2025


30.05.2025 tarihli ve 32915 sayılı Resmi Gazete'de 9903 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı yayımlanmıştır. Buna göre, yürürlükte olan 2012/3305 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar ve 2018/11201 sayılı Cazibe Merkezleri Programı Kararı yürürlükten kaldırılılmıştır.

 

Söz konusu düzenlemeye ilişkin önemli başlıklar aşağıdaki gibi sıralanmıştır.

 

Teşvik Sisteminin Ana Bileşenleri

 

Yeni teşvik sistemi “Türkiye Yüzyılı Kalkınma Hamlesi" ve “Sektörel ve Bölgesel Teşvik Sitemi" olarak iki ana grupta oluşturulmuştur.

 

 “Türkiye Yüzyılı Kalkınma Hamlesi"

 

Bu grupta “Teknoloji Hamlesi", “Yerel Kalkınma Hamlesi" ve “Stratejik Hamle" olmak üzere üç porgramdan söz edilmektedir. 

 

Bu alt programlardan Teknoloji Hamlesinde, çeşitli kriterler dikkate alınarak belirlenecek, orta-yüksek ve yüksek teknolojili sektörlerdeki ürünler desteklenmektedir. Ayrıca, Öncelikli Ürün Listesinde yer alan ürün ve konulara yönelik yüksek katma değerli yatırımlar desteklenmektedir.

 

Yerel Kalkınma Hamlesi programında, illerin potansiyellerinin değerlendirilmesi ve rekabet güçlerinin artırılmasına katkı sağlayacak yatırımlar desteklenmekte olup, Entegre hayvancılık, Entegre gıda işleme yatırımları, Katma değerli imalat yatırımları gibi illerin potansiyellerine göre seçilecek yatırım konuları desteklenmektedir.

 

Stratejik Hamle programında ise Katma değeri yüksek, arz güvenliğini sağlayacak, dışa bağımlılığını azaltacak ve Ar-Ge içeriği yüksek yatırımlar destekleneceği Kararda belirtilmiş olup, İleri teknoloji makine, Yeni nesil mobilite, İlaç etken maddesi, Yarı iletken üretimi, gibi konulardaki yatırımlar desteklenmektedir.

 

Ayrıca, Stratejik Hamle Programı kapsamında desteklenecek yatırımlarda aranacak sabit yatırım tutarı yüksek teknoloji ürünlerin üretimine yönelik yatırımlar için 100 Milyon TL, diğer yatırımlar için ise 200 Milyon TL olarak Kararda belirlenmiştir.

​ 

“Sektörel ve Bölgesel Teşvik Sistemi"

 

Bu grupta “Öncelikli Yatırımlar" ve “Hedef Yatırımlar" olmak üzere 2 programdan söz edilmektedir.

 

Öncelikli Yatırımlar prorgramında Yatırım ekosistemini destekleyen, desteklenen sektörleri yatayda kesen, nitelikli yatırımlar desteklenmekte olup, Yeşil dönüşüm, Dijital dönüşüm, Orta yüksek ve yüksek teknolojili ürün üretimi, Madencilik yatırımları, Lisanssız elektrik üretimi, gibi seçili yatırım konuları desteklenmektedir.

 

Hedef Yatırımlar programında Sektörel nitelikler, kapasite kullanım oranları, katma değer gibi kriterler çerçevesinde oluşturulmuş yatırım konuları desteklenmektedir. İmalat sanayi yatırımları, Hizmet sektörü yatırımları, Seracılık, entegre hayvancılık

yatırımları, Enerji ve madencili yatırım konuları geniş tabanl olarak desteklenmektedir.

 

Yatırımlarda Bazı Önemli Aranacak Şartlar

 

Desteklerde yararlanacak yatırımların Kararın EK-3 bölümünde belirtilen yatırım konularına yönelik olması ve bu konuları için belirlenen şartları sağlaması gerekir. “Türkiye Yüzyılı Kalkınma Hamlesi", Dijital Dönüşüm Programı, Yeşil Dönüşüm Programı ve Sanayi Sicil Belgesine sahip mevcut tesislerde yapılacak deprem ve yangın riskine karşın yapılan yatırımlar için bu şart aranmayacaktır.

 

Asgari sabit yatırım tutarının ayrıca belirtilmemiş olduğu hallerde yatırımların destek unsurlarından yararlanabilmesi için asgari sabit yatırım tutarının; 1 inci ve 2 nci bölgelerde 12 milyon TL, diğer bölgelerde ise 6 milyon TL olması gerekmektedir.

 

Finansal kiralama yöntemiyle yapılacak yatırımlarda finansal kiralamaya konu makine ve techizata ait toplam tutarın her bir finansal kiralama şirketi için asgari 3 Milyon TL olmas gerekmektedir.

 

Yatırımların bu Karar kapsamındaki destek unsurlarından yararlanılabilmesi için makro ekonomik programlar ve arz-talep dengesi dikkate alınarak yapılacak sektörel, mali ve teknik değerlendirmeler çerçevesinde projenin uygun görülmesi ve teşvik belgesinin düzenlenmesi gerekmektedir.

 

Teşvik belgesi kapsamında sağlanan KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, vergi indirimi, faiz veya kar payı desteği ve makine desteğinin faydalanma yılı esas alınarak yeniden değerleme oranı ile hesaplanan toplam değeri, yeniden değerleme oranı dikkate alınarak hesaplanmış gerçekleşen sabit yatırım tutarını geçemez.

 

Destek Unsurları

 

Destek unsurlarının uygulanabilmesi yararlanılan destek programlarına göre değişkenlik göstermektedir. Kararda ve Bakanlığın  yayımladığı sunumda detaylı olarak açıklanmış olup, bu unsurlar aşağıdaki gibidir.

 

  • Gümrük Vergisi Muafiyeti
  • KDV İstisnası
  • Vergi İndirimi
  • Fazi veya Kar Payı Desteği
  • Makine Desteği (Türkiye Yüzyılı Kalkınma Hamlesi programında yararlanılmaktadır)
  • Yatırım Yeri Tahsisi
  • Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği
  • Sigorta Primi Desteği (Sadece 6.Bölge)

 

Vergi İndirimi ve Yatırıma Katkı Oranları

 

Tüm programlarda vergi indirim oranı %60 olarak belirlenmiştir. Ayrıca Karara göre teşvik programlarına göre yatırıma katkı oranları aşağıdaki gibi belirlenmiştir.

 

  • Teknoloji Hamlesi Programı, %50,
  • Yerel Kalkınma Hamlesi Programı, %50,
  • Stratejik Hamle Programı, %40,
  • Öncelikli Yatırımlar Teşvik Sistemi, %30,
  • Hedef Yatırımlar Teşvik Sistemi, %20

 

Kararın “Vergi İndirimi" başlıklı 20 inci maddesinde yatırımcının diğer faaliyetleden elde edilen kazançlarına, hesaplanacak yatırım katkı tutarının %50'sini geçmemek üzere 5520 sayılı Kanunun 32/A maddesinde belirtilen usulde indirimli gelir veya kurumlar vergisi uygulanabileceği hükmüne yer verilmiştir.

 

Diğer Hususlar

 

Bu Kararın yürürlüğe girdiği tarihten önceki kararlara istinaden düzenlenen teşvik belgeleri ile ilgili uygulamalara, teşvik belgesinin dayandığı karar ve ilgili diğer kararlar çerçevesinde devam olunacağı belirtilmiştir.

 

Daha önceki kararlara istinaden düzenlenen teşvik belgeleri kapsamında temin edilen makine ve techizatın bu Karara istinaden düzenlenen teşvik belgelerine devri yapılamaz. Ancak, mevcut mevzuat düzenlemesi ya da ortaklık yapısı değişikliği nedeniyle yatırımın bağımsız üretim bölümlerine bölünmesi nedeniyle bölünen kısmın bu Karar kapsamında yeni bir teşvik belgesine devredilmesine, varsa fazladan faydalanılan desteğin geri alınması kaydıyla izin verilebilir.

 

Karara ulaşmak için tıklayınız.

 

Bakanlığın yayımladığı yeni yatırım teşvik sistemi hakkındaki sunuma ulaşmak için tıklayınız.

 

Bilgi edinmenizi rica ederiz.

 

 


“Yukarıda yer verilen açıklamalarımız, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Rödl & Partner'a işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

​ 

Skip Ribbon Commands
Skip to main content
Deutschland Weltweit Search Menu