Transfer Fiyatlandırması Raporunun Hazırlanmasına İlişkin Hatırlatmalar

PrintMailRate-it

Sirküler No: 2023 / 66


Tarih: 14.04.2023


Bilindiği üzere Yıllık Transfer Fiyatlandırması Raporu'nun Kurumlar Vergisi Beyannamesi'nin verilme süresine hazırlanması zorunlu hale getirilmiştir. Bu sebeple hem mevcut düzenlemeyi bir kez daha hatırlatmak hem de önemli noktalara değinmek adına konu ile ilgili işbu sirkülerimiz hazırlanmıştır.

 

Yıllık Transfer Fiyatlandırması Raporu Nedir?

 

Transfer fiyatlandırması belgelendirme yükümlülükleri; genel rapor, yıllık transfer fiyatlandırması raporu, ülke bazlı raporlamaya ilişkin bildirim formu ve ülke bazlı rapor ile transfer fiyatlandırması, kontrol edilen yabancı kurum ve örtülü sermayeye ilişkin formdan oluşur.

 

Yıllık Transfer Fiyatlandırması Raporu, ilgili hesap döneminde ilişkili kişileriyle işlem gerçekleştiren kurumlar vergisi mükelleflerinin, Türkiye'deki transfer fiyatlandırmasına ilişkin mevzuata uygun olarak hazırlamak zorunda oldukları ve bu kişilerle yapılan işlemlerin ayrıntılarını, işlemlerde uygulanan fiyatların ve elde edilen karlılığın emsallere uygunluk ilkesi ile uyumluluğuna ilişkin analizleri içeren rapordur.

 

Raporun her hesap dönemi için ayrı olarak hazırlanması gerekmektedir.

 

Yıllık Transfer Fiyatlandırması Raporunda Hangi Bilgiler Yer Almalıdır?

 

Yıllık Transfer Fiyatlandırması Raporu'nun içeriği ve formatı Transfer Fiyatlandırması Yoluyla Örtülü Kazanç Dağıtımı Hakkında Genel Tebliğ'in (seri no:1) 7.3.3. bölümünde genel hatlarıyla açıklanmıştır.

 

Rapor ve eklerinin ibrazı Türkçe olarak yapılmalıdır.  Raporda yer alması gereken bilgi/belgeler ana hatlarıyla aşağıdaki gibidir:

 

  • Mükellefin faaliyetlerinin tanımı, organizasyon yapısı ve ortakları, sermaye yapısı,
  • Şirketin ve Grubun içinde bulunduğu yerel ve küresel sektörün durumu hakkında bilgiler
  • Şirketin işlem gerçekleştirdiği ilişkili kişilerinin tanımı (vergi kimlik numaraları/T.C. kimlik numaraları, adresleri, telefon numaraları ve benzeri) ve bu kişiler arasındaki mülkiyet ilişkilerine ilişkin bilgiler,
  • Şirketin ve işleme taraf ilişkili kişilerinin gerçekleştirdiği işlevler, üstlendiği riskler ve kullandığı varlıklara ilişkin analizler,
  • İlişkili kişi işlemleri hakkında bilgiler (işlemlerin sınıflandırılması, ilişkili kişi ve işlem türü bazında incelenmesi)
  • İlişkili kişiler arasındaki işlemlere uygulanan şirket içi/grubun fiyatlandırma politikası,
  • Grup içi sözleşme örnekleri
  • Transfer fiyatlandırması analizleri (işlemin mahiyetine en uygun yöntemin seçilmesi ve emsal  analizi çalışmaları).
  • Emsallere uygun fiyat ya da kâr marjının saptanmasında kullanılan hesaplamalar ve yapılan varsayımlara ilişkin ayrıntılı bilgiler,
  • Emsal fiyatın tespit edilmesi için çok yıllı analizin yapılmış olması durumunda, bunun sebeplerine ilişkin bilgi,
  • Transfer fiyatlandırması yönteminin uygulanmasında kullanılan finansal bilgiler.
    Yıllık Transfer Fiyatlandırması Raporunu Kimler Hazırlamalıdır?
     
    Yıllık Transfer Fiyatlandırması Raporu aşağıdaki kapsamda işlemleri bulunan mükellefler tarafından hazırlanır.
     
MükelleflerRaporun Kapsamına Giren İşlemler
Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı'na Kayıtlı Mükellefler
  • Yurt içindeki ilişkili kişilerle yapılan işlemler
  • Yurt dışındaki ilişkili kişilerle yapılan işlemler
Diğer Kurumlar Vergisi Mükellefleri
  • Yurt dışındaki ilişkili kişilerle yapılan işlemler
Serbest Bölgelerde Faaliyette Bulunan Kurumlar Vergisi Mükellefleri
  • Yurt içindeki ilişkili kişilerle yapılan işlemler
Tüm Kurumlar Vergisi Mükellefleri
  • Serbest bölgelerdeki (şubeler dahil) ilişkili kişilerle yapılan işlemler
  • Yurt dışı şubelerle yapılan işlemler
Kurumlar Vergisi Mükelleflerinin Yurt Dışında Faaliyette Bulunan Şubeleri veya Serbest Bölgede Faaliyette Bulunan ŞubeleriRapor hazırlama zorunluluğu bulunmamaktadır.

 

 Yıllık Transfer Fiyatlandırması Raporu Nasıl ve Ne Zaman Beyan Edilmelidir?

 

Raporun ilgili yıl için Kurumlar Vergisi Beyannamesi'nin verilme süresine kadar hazırlanması ve muhafaza edilmesi gerekmektedir. Bu süre sona erdikten sonra istenmesi durumunda İdare'ye veya vergi incelemesi yapmaya yetkili olanlara on beş gün içinde ibraz edilmesi zorunludur.

 

OECD Rehberi'ni kılavuz alan yerel transfer fiyatlandırması mevzuatına uygun, teknik standartlarda bir raporun hazırlanmasında zamanlama büyük önem taşımakta, bu süreçte mükellef ile danışmanlar birlikte çalışmalıdır.

 

Raporun hazırlanması sürecinde veri temini, işlev, risk, varlık profillerinin ve ekonomik analizlerin oluşturulması, işlem ve ilişkili kişi bazında mali verilerin ayrıştırılması gibi zaman gerektiren unsurlar göz önünde bulundurularak mükelleflerin proaktif olması ve raporun yasal süre olan beyanname verilme süresine kadar hazırlanması ideal yaklaşım olarak kabul görmektedir.

 

Yıllık Transfer Fiyatlandırması Hazırlanmaması Durumunda Ceza Uygulaması Nasıl Olacaktır?

 

Vergi İdareleri veya Gümrük Müdürlükleri tarafından raporun talep edilmesi halinde henüz hazırlanmamış bir rapor için yurt dışından gerekli bilgilerin toparlanması, ekonomik analizlerin yapılması ve mevcutta riskli bir durum varsa bu risklerin giderilmesi sınırlı bir süre içinde mümkün olmayacaktır. Bu da mükellefleri, Vergi İdareleri veya Gümrük Müdürlükleri karşısında zor duruma düşürecektir. Ayrıca yetkililerce talep edilen ancak ibraz edilemeyen veya eksik hazırlanmış raporlar vergi inceleme riskini de artıracak olup bu durumda mükellefler hakkında Vergi Usul Kanunu'nun mükerrer 355. maddesinde yazılı özel usulsüzlük hükümleri uygulanacaktır.

 

Bununla birlikte mükellefler tarafından transfer fiyatlandırmasına ilişkin belgelendirme yükümlülüklerinin tam ve zamanında yerine getirilmesi durumunda, bu mükelleflerin örtülü olarak kazanç dağıttıklarının tespiti halinde, bu sebeple zamanında tahakkuk ettirilmemiş vergiler için vergi ziyaı cezası % 50 indirimli olarak uygulanacaktır. Raporun yukarıda yer verilen bilgileri içermemesi ya da eksik içermesi halinde söz konusu indirimin uygulanması mümkün bulunmamaktadır.

 

Yukarıda yapılan açıklamalar doğrultusunda Yıllık Transfer Fiyatlandırması Raporu'nun önceden hazırlanarak muhafaza edilmesi ve gerektiğinde ibraz edilmesi mükellefler açısından olası bir vergi/transfer fiyatlandırması incelemesinde karşılaşılabilecek eleştirilerin ve buna bağlı olarak ortaya çıkan cezai risklerin ortadan kaldırılmasını mümkün kılacaktır.

 


Bilgi edinmenizi rica ederiz.

 



 "Yukarıda yer verilen açıklamalarımız, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Rödl & Partner'a işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz."


SİRKÜLERE ABONELİK

 

Güncel sirkülerimizi takip etmek için ücretsiz abone olabilirsiniz. Abonelik başvurusu için lütfen tıklayınız.

  

« Yayınlar

  « Sirküler 
  « Yazılar  
  « Özelgeler 
  « 5 Soru 5 Cevap 

Skip Ribbon Commands
Skip to main content
Deutschland Weltweit Search Menu