7394 Sayılı Kanun ile Yapılan Düzenlemeler

PrintMailRate-it

  Sirküler No: 2022 / 77

 

Tarih: 15.04.2022

Hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi Ve Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun İle Bazı Kanunlarda Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair 7394 Sayılı Kanun 15.04.2022 Tarihli ve 31810 Sayılı Resmi Gazete' de yayımlanmıştır. 

Yapılan düzenlemelere aşağıda yer verilmiştir.

 

  • Katma Değer Vergisi Kanunu'nda Yapılan Değişiklikler;

    1. Kanunun 11. Maddesi ile imalat sanayine yönelik yatırım teşvik belgesi sahibi mükelleflere belge kapsamındaki inşaat işlerine ilişkin mal teslimleri ve hizmet ifalarına uygulanan Katma Değer Vergisi iadesi uygulaması istisna uygulamasına çevrilmiştir.

      Uygulamaya ilişkin süre 31.12.2025 tarihine kadar uzatılarak "turizme yönelik yatırım teşvik belgesi sahibi mükellefler" bu istisna kapsamına alınmıştır. Bu düzenleme 01.05.2022 tarihinde yürürlüğe girecektir.
    2. Kanunun 12. Maddesi ile 3065 sayılı Kanuna Geçici 42. Madde eklenmiştir.

      Eklenen geçici madde ile, 6745 sayılı Kanunun 80. maddesi kapsamında teşviklerden yararlanmasına karar verilen ve bu kapsamda sera etkisi yaratan egzoz gazı salınımını tamamen ortadan kaldıracak teknolojilerin geliştirilmesi için münhasıran Türkiye'de gerçekleştirdikleri Ar-Ge faaliyetleri sonucunda geliştirdikleri elektrik motorlu taşıt araçlarını Türkiye'de imal eden mükelleflere bu araçların geliştirilmesine yönelik verilen ve yatırım teşvik belgesi kapsamında yer alan mühendislik hizmetleri 31.12.2023 tarihine kadar katma değer vergisinden istisna edilmiştir.

  •  Kurumlar Vergisi Kanunu'nda Yapılan Değişiklikler;

 

1.     Kanunun 23. Maddesi ile 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunun 6. maddesine yeni bir fıkra eklenmiştir.  

6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre, son yıllık bilançolarında sermaye ile kanuni yedek akçeler toplamının üçte ikisinin zarar sebebiyle karşılıksız kaldığı anlaşılan şirketlerin kendiliğinden sona ermiş sayılmaması için, genel kurulca sermayenin üçte biri ile yetinme veya sermayenin tamamlanmasına karar verilmektedir. Sermayenin tamamlanmasına karar verilmesi halinde her ortak zarar sebebiyle karşılıksız kalan tutarı kapatacak miktarda parayı vermekle yükümlü olmaktadır. Bu yükümlülük, sermaye konulması veya borç verilmesi niteliğinde olmayıp karşılıksızdır.

Eklenen yeni fıkra ile, Türk Ticaret Kanunu'nun 376. maddesi uyarınca sermayenin tamamlanmasına karar verilen şirketin ortakları tarafından zarar sebebiyle karşılıksız kalan kısmı kapatacak miktarda aktarılan tutarların kurum kazancının tespitinde dikkate alınmaması sağlanmıştır.

2.     Kanunun 24. Maddesi ile, 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 11. maddesinin birinci fıkrasına yeni bir bent eklenmiştir.

Eklenen bent ile 5651 sayılı Kanunun ek 4. maddesi uyarınca hakkında reklam yasağı kararı verilmiş olmasına rağmen, reklam yasağı getirilenlere reklam vermeye devam eden kurumlar vergisi mükelleflerinin bu harcamalarının vergi matrahının hesaplanmasında gider olarak kabul edilmeyecektir.

3.     Kanunun 25. Maddesi ile 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunun 32. Maddesinde değişiklik yapılmıştır. 

Yapılan değişiklik ile, bankalar, 6361 sayılı Kanun kapsamındaki şirketler, elektronik ödeme ve para kuruluşları, yetkili döviz müesseseleri, varlık yönetim şirketleri, sermaye piyasası kurumları ile sigorta ve reasürans şirketleri ve emeklilik şirketlerinin 2023 yılı vergilendirme dönemi kurum kazançlarına uygulanmak üzere kurumlar vergisi genel oranı %25 oranında uygulanacaktır.

4.     Kanunun 26. Maddesi ile 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunun geçici 13. Maddesinin birinci fıkrasında değişiklik yapılmıştır.

Yapılan değişiklik ile, bankalar, 6361 sayılı Kanun kapsamındaki şirketler, elektronik ödeme ve para kuruluşları, yetkili döviz müesseseleri, varlık yönetim şirketleri, sermaye piyasası kurumları ile sigorta ve reasürans şirketleri ve emeklilik şirketlerinin 2022 yılı vergilendirme dönemine ait kurum kazançları için kurumlar vergisi %25 oranında uygulanacaktır.

Uygulanma 01.07.2022 tarihinden itibaren verilmesi gereken beyannamelerden başlamak ve 01.01.2022 tarihinden itibaren başlayan vergilendirme dönemine ait kurum kazançları için uygulanacaktır.  

 

  • Vergi Usul Kanunu'nda Yapılan Değişiklikler;

    1. Kanunun 3. Maddesi ile 213 sayılı Vergi Usul Kanunun 4. Maddesinde değişiklik yapılmıştır.

      Yapılan değişiklik ile, vergi dairelerince yapılan işlemlerde elektronik imza, mühür veya onay kullandırma, vergi daireleri tarafından düzenlenen ve vergi dairesince imzalanması gereken belgelerin bu daireler adına Gelir İdaresi Başkanlığınca elektronik ortamda imzalanması, mühürlenmesi veya onaylanmasına izin verilmiştir.  
    2. Kanunun 4. Maddesi ile Vergi Usul Kanunun "Kaçakçılık suçları ve cezaları" başlıklı 359. Maddesinde yapılan düzenlemeyle etkin pişmanlık hükümlerinden soruşturma ve kovuşturma aşamasında yararlanılmasına imkan verilmiştir.


      Kanuna ulaşmak için tıklayınız.

      Bilgi edinmenizi rica ederiz.
       


      "Yukarıda yer verilen açıklamalarımız, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Rödl & Partner'a işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz."

SİRKÜLERE ABONELİK

 

Güncel sirkülerimizi takip etmek için ücretsiz abone olabilirsiniz. Abonelik başvurusu için lütfen tıklayınız.

  

« Yayınlar

  « Sirküler 
  « Yazılar  
  « Özelgeler 
  « 5 Soru 5 Cevap 
  « Pratik Bilgiler
Skip Ribbon Commands
Skip to main content
Deutschland Weltweit Search Menu