Ülke Bazlı Raporlama Kapsamına Giren Firmaların Ağustos Ayı Bildirim Yükümlülüğü

PrintMailRate-it

  Sirküler No: 2020 / 173

 

Tarih: 14.08.2020

 

Hatırlanacağı üzere, 25.02.2020 tarihli Resmî Gazete' de yayımlanan 2151 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Transfer Fiyatlandırması Yoluyla Örtülü Kazanç Dağıtımı Hakkında Karar'da bazı değişiklikler yapılmıştır.

Yapılan düzenleme ile, transfer fiyatlandırması dokümantasyon yükümlülükleri çerçevesinde kurumlar vergisi mükelleflerinin 2019 hesap dönemi için; 

 

  1. Genel rapor,
  2. Yıllık transfer fiyatlandırması raporu,
  3. Ülke bazlı rapor

 

hazırlaması gerektiği açıklanmıştır. Bu kapsamda;
 

1.     Genel rapor

Çok uluslu işletmeler grubuna (Farklı ülkelerde mukim olan iki veya daha fazla işletmenin dahil olduğu grup) bağlı ve bir önceki hesap dönemine ilişkin kurumlar vergisi beyannamesi ekinde yer alan bilançodaki aktif büyüklüğü ve gelir tablosundaki net satışlar tutarının her ikisi de 500 milyon TL ve üzerinde olan kurumlar vergisi mükellefleri tarafından hazırlanacaktır.

Genel Rapor, ilgili hesap dönemini takip eden hesap döneminin sonuna kadar hazırlanmalıdır. (Örneğin, takvim yılını takip eden işletmeler 2019 yılı hesap dönemine ilişkin ilk Genel Raporu 31.12.2020 tarihine kadar hazırlamak durumundadırlar.)

Özel hesap dönemine tabi olanlar ilk Genel Raporu, 01.01.2019'dan sonra başlayan hesap dönemi için hazırlayacaklardır.

 

2.     Yıllık transfer fiyatlandırması raporu

Mükelleflerin aşağıda belirtilen işlemlere yönelik olarak yıllık transfer fiyatlandırması raporu hazırlaması gerekmektedir:

a) Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığına kayıtlı mükelleflerin bir hesap dönemi içinde ilişkili kişilerle yaptığı yurt içi ve yurt dışı işlemler,

b) Diğer kurumlar vergisi mükelleflerinin bir hesap dönemi içinde ilişkili kişilerle yaptığı yurt dışı işlemler,

c) Serbest bölgelerde faaliyette bulunan kurumlar vergisi mükelleflerinin ilişkili kişilerle yaptığı yurt içi işlemler,

ç) Tüm kurumlar vergisi mükelleflerinin yurt dışı şubeleri ve serbest bölgelerde bulunan ilişkili kişilerle yaptığı işlemler.

Yıllık transfer fiyatlandırması raporu, kurumlar vergisi beyannamesinin verilme süresine kadar (yıllık hesap dönemleri için izleyen yılın Nisan ayı sonuna kadar) hazırlanmalıdır. Bu süre sona erdikten sonra, istenmesi durumunda, Mali İdare'ye veya vergi incelemesi yapmaya yetkili olanlara ibraz edilmesi zorunludur.  

3.     Ülke Bazlı Rapor

2018 yılı konsolide finansal tablolarına göre toplam konsolide Grup Geliri 750 Milyon Euro ve üzerinde olan çok uluslu işletmeler grubunun Türkiye'de mukim nihai ana işletmesi veya vekil işletmesi 2019 yılına ilişkin Ülke Bazlı Raporu 31.12.2020'ye kadar hazırlayıp elektronik ortamda Mali İdare'ye sunacaktır.

Özel hesap dönemine tabi olan Türkiye'de mukim nihai ana işletme ilk ülke bazlı raporu, 01.01.2019'dan sonra başlayan hesap dönemi için hazırlayacak ve ilgili özel hesap döneminin bitimini takip eden 12. ayın sonuna kadar elektronik ortamda Mali İdare'ye sunacaktır.

Ülke Bazlı Rapor 4 No.'lu Taslak Tebliğin ekindeki EK 6'daki tablolar doldurularak hazırlanacaktır. Ülke Bazlı Raporun elektronik ortamda gönderimi Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet sitesinden (www.gib.gov.tr) BTRANS linkine bağlanılarak mevcut e-beyanname kullanıcı kodu ve şifresi ile gönderilecektir.

Ülke Bazlı Rapor ile ilgili bilgilere ilişkin veri format ve standardı Hazine ve Maliye Bakanlığı'nca, Gelir İdaresi Başkanlığı BTRANS aracılığıyla, duyurulacaktır. Bilgi verme formatında ve standartlarında yapılabilecek değişiklikler de Gelir İdaresi Başkanlığı BTRANS aracılığıyla duyurulacaktır. Veriler BTRANS sistemi üzerinden Mali İdare'ye iletileceği için raporlayan işletmenin ilk veri iletim tarihinden önce BTRANS başvurularını tamamlaması gerekmektedir.

Çok uluslu işletme gurubunun Türkiye'de mukim işletmesinin Ülke Bazlı Raporlama kapsamında bildirim yapma yükümlülüğü bulunmaktadır. Kapsama giren Türkiye'deki firmalar;


a)"nihai ana işletme" veya "vekil işletme" olup olmadıklarını,

b) Grup adına hangi işletmenin raporlama yapacağı ile

c) Hesap dönemi hakkındaki bilgiler

hakkında  bildirim yapmak zorundadırlar.

 Bu sebeple çok uluslu işletme grubuna bağlı Türkiye'deki işletmelerin bildirim öncesinde yukarıda yer alan bilgileri, ana grup firmalarından öğrenmeleri ve bildirimlerini buna göre yapmaları önem arz etmektedir.

Bildirim Süreleri;

Takvim yılını takip eden mükellefler için;

-  2019 yılı Ülke Bazlı Raporlama için 31.08.2020'ye kadar,

  • Takip eden yıllar için her yılın Haziran ayı sonuna kadar,
 
Özel hesap dönemini takip eden mükellefler için; 
  • İlk ülke bazlı rapor ile ilgili olarak 31.08.2020,
  • Takip eden özel hesap dönemleri için ilgili özel hesap döneminin altıncı ayı sonuna kadar.

 

Kapsama giren mükellefler, 31.08.2020 günü akşamına kadar, 4 No.'lu Taslak Tebliğin ekinde verilen "EK 5 – Ülke Bazlı Raporlamaya İlişkin Bildirim Formu" nu doldurarak elektronik ortamda internet/interaktif vergi dairesi üzerinden Mali İdare'ye ileteceklerdir. Söz konusu Forma ve ilgili formun doldurulmasına ilişkin açıklamalara sirküler ekinde yer verilmiştir.

Kağıt ortamında (elden veya posta ile) bildirim formu kabul edilmeyecektir. Bildirim formunun elektronik ortamda verilmiş sayılabilmesi için sistem üzerinden onaylama işleminin 31.08.2020 gün bitimi (saat 24:00) öncesinde tamamlanmış olması gerekmektedir.


GİB tarafından söz konusu taslak tebliğin ve eklerinin geliştirilmesi çalışmaları halen devam etmekle birlikte yakın zamanda yasalaşması beklenmektedir.

Buna göre kapsama giren çok uluslu işletme gruplarının Türkiye'de mukim işletmelerinin BTRANS başvurularını tamamlamaları, 31.08.2020 tarihine kadar; "nihai ana işletme" veya "vekil işletme" olup olmadıklarını, grup adına hangi işletmenin raporlama yapacağı ile hesap dönemi ile ilgili bilgileri hakkında Mali İdareye bildirim yapacakları şekilde hazırlıklarını tamamlamaları gerektiğini hatırlatmak isteriz.

 


Bilgi edinmenizi rica ederiz.

  

« Yayınlar

  « Sirküler 
  « Yazılar
Skip Ribbon Commands
Skip to main content
Deutschland Weltweit Search Menu