Sermaye Hareketleri Genelgesinde Değişiklik Yapılması

PrintMailRate-it

  Sirküler No: 2020 / 140

 

Tarih: 12.06.2020

 

Bilindiği üzere 02.05.2018 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yurt içi ve yurt dışından döviz kredisi kullanımına ilişkin önemli sınırlamalar getirilmiştir. Getirilen yeni düzenlemelere ilişkin detaylı bilgilere Merkez Bankası tarafından yayınlanan 02.05.2018 tarihli "Sermaye Hareketleri Genelgesi"nde yer verilmiştir.

 

T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın 11.05.2020 tarih ve 267896 sayılı yazısı ile yapılan bazı değişiklikler aşağıdaki gibidir;

 

Şirkete kurucu olarak iştirak edilmesinde sermaye payının ödenmesi (Madde 5/1-a)

Eski Şekli:

a) Anonim şirket kuruluşunda nakden taahhüt edilen payların itibari değerlerinin en az yüzde yirmi beşi tescilden önce, Türkiye'de yerleşik bir bankada, kurulmakta olan şirket adına açılacak özel bir hesaba, sadece şirketin kullanabileceği şekilde yatırılır.

Yeni Şekli:

a) Anonim şirket kuruluşunda nakden taahhüt edilen payların itibari değerlerinin en az yüzde yirmi beşi tescilden önce, Türkiye'de yerleşik bir bankada, kurulmakta olan şirket adına açılacak özel bir hesaba, sadece şirketin kullanabileceği şekilde yatırılır. Yatırılan tutarın payların itibari değerlerinin yüzde yirmi beşinden fazla olması durumunda da tutarların tümünün sadece şirketin kullanabileceği şekilde yatırılması zorunludur.

Sermaye artırımında pay bedellerinin ödenmesi (Madde 6)

Genelge'deki 6. maddede yer alan fıkraların büyük bir bölümü revize edilmiş, pay bedellerinin ödenmesinde banka blokaj uygulaması, halka açık ve kapalı şirketlerin sermaye artırım işlemleri, Türkiye'de yerleşik kişiler ile yurt dışında kurulu girişim 

sermayesi fonları arasında döviz cinsinden akdedilen paya dönüştürülebilir borç (convertible debt) sözleşmelerine ilişkin hükümler yeniden düzenlenmiştir.
 

Döviz geliri olma şartı aranmayan krediler (Yurt dışından alınan krediler için madde 21, yurt içinden alınan krediler için madde 40) 

 

a.      Genelge'nin 21/3 ve 40/3. maddelerinde yapılan değişiklik ile Yatırım Teşvik Belgesi (YTB) kapsamında daha önce faiz destekli TL kredi de kullanılmış olması halinde Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü ile Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi iktisadi İşletmesi arasında imzalanan protokol çerçevesinde bankalarca Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü E-TUYS bilgi sistemi üzerinden kullanılan faiz destekli TL kredi tutarı sorgulanarak bu fıkrada belirtilen azami tutardan TL kredi tutarının düşümü yapıldıktan sonra kalan tutar üzerinden döviz cinsinden kredi kullandırımı yapılacağı belirtilmiştir.

Ayrıca, aynı YTB kapsamında faiz destekli olanlar haricinde başka bir TL kredi kullanılıp kullanılmadığının tespiti amacıyla bankalarca ilgili firmadan kullanım varsa bu kullanımların tarih ve tutarlarını da içerecek şekilde yazılı beyan alınır. Firma tarafından beyan edilen tutar olması halinde bu tutar azami tutardan düşülecektir.

YTB'de kredi tutarının Türk lirası olarak gösterilmesi nedeniyle döviz kredilerinin Türk lirası karşılığının hesaplanmasında bankalar tarafından, bu kredilerin kullanım tarihindeki Merkez Bankası döviz satış kurları esas alınacaktır. Maddenin önceki halinde YTB'ye müracaat tarihindeki Merkez Bankası döviz satış kurları esas alınıyordu.

b.     Genelge'nin 21/11 ve 40/11. maddelerinde yapılan değişiklik ile muhtemel döviz gelirlerine dayalı olarak kullanılan döviz kredilerinde önceden 24 ay ve muhtemel döviz geliri olarak VRHİB veya DİİB'deki faaliyet tutarının beyan edildiği durumlarda döviz kredilerinin vadesi en çok belge süresi kadarken vade sınırlaması kaldırılmıştır. Ancak, ihracat taahhütlü kredilerde ilgili mevzuatta belirtilen vergi, resim ve harç istisnasından yararlanma süreleri dolduktan sonra söz konusu kredilere vergi, resim ve harç istisnasının uygulanmaması gerekmektedir

c.      Genelge'nin 21/13 ve 40/13. maddelerinde yapılan değişiklik ile muhtemel döviz gelirleri kapsamında aynı mali yıl içerisinde ihracat, transit ticaret, ihracat sayılan satış ve teslimler ile döviz kazandırıcı hizmet ve faaliyetlere ilişkin bağlantıların tevsiki kaydıyla birden fazla kredi kullanılabileceği belirtilmiş ve bu durumda, belgesiz kullanımlarda mevcut belge ile tevsik edilen tutarın, toplam kullanılmak istenen kredi tutarını karşılamaması halinde aşan kısım için farklı tevsik belgelerinin ibrazı gerekmektedir.

 

d.     Genelge'nin 21/14 ve 40/14. maddelerinde yapılan değişiklik ile aracı bankalara da atıfta bulunulmuş ve ilgili fıkra "muhtemel döviz gelirleri kapsamında, mükerrer belge kullanımının önlenmesi amacıyla kredi kullanımına aracılık eden bankaca VRHİB veya DİİB üzerine kullandırılan kredi tutarına ilişkin şerh düşülür. Belgesiz kullanımlarda firmadan ibraz edilen belgelerin başka bir kredi için kullanılmadığına ya da aynı belgeler kapsamında daha önce kullanılmış olan kredi tutarları ile kullanım tarihlerine ilişkin yazılı beyan alınır ve aracı banka tarafından 19 bu beyana göre mevcut belgelerde tevsik edilen tutarın, kullanılmış ve kullanılmak istenen toplam kredi tutarını karşılayıp karşılamadığı kontrol edilir" şeklinde yeniden düzenlenmiştir.

 

Genelge'nin güncel haline ulaşmak için tıklayınız.

 

Bilgi edinmenizi rica ederiz.

  

« Yayınlar

  « Sirküler 
  « Yazılar
Skip Ribbon Commands
Skip to main content
Deutschland Weltweit Search Menu