Prim Desteği Hakkında SGK Genelgesi Yayımlanması

PrintMailRate-it

  Sirküler No: 2020 / 181

 

Tarih: 28.08.2020

 

27.08.2020 tarihinde T.C. Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı - Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü tarafından 2020/35 sayılı Genelge yayımlanmıştır. Söz konusu Genelge'de 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu'nun geçici 26. maddesinde yer alan prim desteğinin uygulamasına ilişkin usul ve esaslar açıklanmıştır.

 

1.     Genel Açıklamalar

 

28.07.2020 tarihli ve 31199 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 7252 sayılı Dijital Mecralar Komisyonu Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'un 4. maddesi ile 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu'na geçici 26. madde eklenmiş olup, anılan maddede;

"GEÇİCİ MADDE 26- Geçici 23. madde kapsamında, 01.07.2020 tarihinden önce kısa çalışma başvurusunda bulunmuş olan özel sektör işyerlerinde kısa çalışma ödeneğinden yararlanan sigortalıların;

 

  • işyerindeki kısa çalışmanın sona ermesi ve
  • aynı işyerinde haftalık normal çalışma sürelerine dönmeleri durumunda,

 

31.12.2020 tarihini geçmemek üzere kısa çalışmanın sona erdiği tarihi takip eden aydan itibaren üç ay süreyle, 5510 sayılı Kanun'un 82. maddesi uyarınca belirlenen prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanan sigortalı ve işveren hissesi primlerinin tamamı tutarında, her ay bu işverenlerin Sosyal Güvenlik Kurumu'na ödeyecekleri tüm primlerden mahsup edilmek suretiyle işverene prim desteği sağlanır ve destek tutarı Fondan karşılanır." hükümlerine yer verilmiştir.

  • İşverene her bir ay için sağlanacak destek süresi; kısa çalışma ödeneği alanlar için sigortalının kısa çalışma ödeneği aldığı aylık ortalama gün sayısını, nakdi ücret desteğinden yararlandırılanlar için nakdi ücret desteği aldıkları aylık ortalama gün sayısını geçemeyecektir.
  • İşyerinde uygulanan kısa çalışmadan yersiz yararlanıldığının tespiti veya kısa çalışma başvurusuna yönelik uygunluk tespitinin olumsuz sonuçlanması ya da nakdi ücret desteğinden yersiz yararlandığının tespiti halinde, yararlanılan destek tutarı işverenden 5510 sayılı Kanun'un 89. maddesinin ikinci fıkrası uyarınca gecikme cezası ve gecikme zammı ile birlikte tahsil edilecektir.
  • Söz konusu teşvikten yararlanan işverenler, bu teşvikten yararlanılan ayda aynı sigortalı için diğer sigorta primi indirimi, teşvik ve desteklerinden yararlanamayacaklardır.
  • Fondan bu madde kapsamında karşılanan tutarlar, gelir ve kurumlar vergisi uygulamalarında gelir, gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınmayacaktır.
  • Cumhurbaşkanı, üç aylık süreyi sektörel olarak ayrı ayrı veya bir bütün olarak altı aya kadar uzatmaya yetkilidir.

 

2.     Destekten Yararlanılabilmesi İçin Genel Şartlar

 

Söz konusu destekten yararlanılabilmesi için genel şartlar Genelge'de aşağıdaki gibi belirtilmiştir:

  • Sigortalının 4447 sayılı Kanun'un geçici 23. ve 24. maddeleri kapsamında kısa çalışma ödeneğinden/nakdi ücret desteğinden yararlanması ve işyerinde haftalık normal çalışma süresine dönmesi,
  • İşyerinin özel sektör işverenine ait olması,
  • Aylık prim ve hizmet belgelerinin veya muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinin Kuruma verilmesi.

 

3.     Destekten Yararlanmak Amacıyla Yapılacak Olan Başvurunun Şekli

 

4447 sayılı Kanun'un geçici 26. maddesi kapsamına giren sigortalılardan dolayı

prim desteğinden yararlanılabilmesi için, işverenlerce e-SGK kanalıyla başvuruda

bulunulması gerekmektedir.

 

İşverenlerce kapsama giren sigortalılara ilişkin yapılacak başvurular, www.sgk.gov.tr adresinden giriş yapılmak suretiyle erişilen "e-SGK/İşveren/İşveren Sistemi/Teşvikten Faydalanılacak Sigortalı Tanımlama" ekranlarında yer alan "4447 Sayılı Kanun Geçici 26. Madde Desteği" menüsü vasıtasıyla yapılacaktır.

 

Genelge hükümleri 01.08.2020 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihi (27.08.2020) itibarıyla yürürlüğe girmiştir.

 

Söz konusu SGK Genelgesi'ne ulaşmak için tıklayınız.

 

Bilgi edinmenizi rica ederiz.

  

« Yayınlar

  « Sirküler 
  « Yazılar
Skip Ribbon Commands
Skip to main content
Deutschland Weltweit Search Menu