Kar Payı Dağıtımı Kısıtlamasına İlişkin Düzenleme Yapılması

PrintMailRate-it

  Sirküler No: 2020 / 124

 

Tarih: 18.05.2020

Hatırlanacağı üzere, 7244 sayılı "Yeni Koronavirüs (Covid-19) Salgınının Ekonomik ve Sosyal Hayata Etkilerinin Azaltılması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" yayımlanmış olup, bu Kanunun 12. maddesi ile 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununa 13. geçici maddesi eklenerek kar payı dağıtımında bazı düzenlemeler yapılmıştı. 

Söz konusu düzenlemelere ilişkin 17.05.2020 tarihli ve 31130 sayılı Resmi Gazete' de "6102 Sayılı Türk Ticaret Kanununun Geçici 13 üncü Maddesinin Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ" yayımlanmıştır. 


Yapılan düzenlemelere aşağıda yer verilmiştir.


Kar Payı ve Kar Payı Avansı Dağıtım Esasları;

Sermaye şirketlerinde, Kanunun yürürlüğe girdiği tarih olan 17.04.2020 tarihinden 30.09.2020 tarihine kadar 2019 yılı net dönem karının yalnızca %25'ine kadarının nakden dağıtımına karar verilebilmekte olup, geçmiş yıl karları ve serbest yedek akçeler dağıtımına konu edilememektedir. Bu kısıtlama iç kaynaklardan yapılacak sermaye artırımında uygulanmayacaktır. 

Sermaye şirketlerinde genel kurul tarafından 30.09.2020 tarihine kadar yönetim organına kar payı avansı dağıtımı yetkisi verilemeyecektir.

Kanunun 13. maddesinin yürürlüğe girmesinden önce genel kurulca kar payı dağıtımı kararı alınmış, ancak henüz pay sahiplerine ödeme yapılmamışsa veya kısmi ödeme yapılmışsa 2019 yılı net dönem kârının %25'ini aşan kısma ilişkin ödemeler ile hesap döneminde zarar edilmiş olmasına karşın serbest yedek akçelerden dağıtım kararı alınmışsa henüz ödenmemiş kısma ilişkin tüm ödemeler 30.09.2020 tarihine kadar ertelenecektir. Ertelenen ödemelere ilişkin olarak faiz tahakkuk ettirilmeyecektir.

Ayrıca, genel kurulca yönetim organına kar payı avansı dağıtımı yetkisi verilmişse, avans ödemeleri yine 30.09.2020 tarihine kadar ertelenecektir.


 

Kar Pay Dağıtımına İlişkin İstisnalar;

Aşağıda belirtilen şartları sağlayan şirketler hakkında söz konusu kar payı dağıtımı kısıtlaması uygulanmayacaktır.

 

  • Yeni koronavirüs (COVID -19) kaynaklı zorlayıcı sebep gerekçesiyle kısa çalışma ödeneğinden ve/veya ücretsiz izne ayrılanlardan nakdi ücret desteğinden yararlandırılanları istihdam edenler ile 4749 sayılı Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanunun geçici 20. maddesi ve ilgili Kararlar uyarınca Hazine destekli kredi kefaleti kullanan ve halen kapanmamış kredi borç bakiyesi bulunanlar hariç, 120.000 Türk Lirası ve altında kâr payı dağıtımı kararı alan şirketler,
  • Pay sahiplerince, dağıtımına karar verilen kâr payının yarısından fazlasının, Kanun hükümleri çerçevesinde başka bir sermaye şirketine olan sermaye taahhüt borcunun nakden ve defaten ifasında kullanılması şartıyla, kâr payı dağıtımı kararı alınan şirketler,
  • Pay sahiplerince, dağıtımına karar verilen kâr payının, imzalanan kredi sözleşmeleri veya proje finansman sözleşmeleri kapsamında 30.09.2020 tarihine kadar muaccel hale gelen yükümlülüklerin ifasında nakden kullanılması şartıyla, kâr payı dağıtımı kararı alınan şirketler.(Bu şirketlerde, pay sahiplerinin ifa yükümlülüklerini aşan tutara ilişkin ödemeler 30.09.2020 tarihine kadar ertelenecektir.)

 

Yukarıdaki istisnalar kapsamında yapılacak kar payı dağıtımlarının genel kurulda görüşebilmesi için Ticaret Bakanlığı'ndan uygun görüş alınması zorunludur. 

Başvurularda genel kurul yapılmasına ilişkin yönetim organı kararının noter onaylı örneği, şirketin hesap dönemine ilişkin finansal durum tablosu ile kar veya zarar tablosuna ek olarak aşağıdaki belgelerin Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü'ne sunulması gerekmektedir:

 

 

Tebliğin 5. maddesinin (a) bendinde öngörülen istisna uyarınca kâr payı dağıtımı yapılacak şirketlerde; anılan bentte belirtilen desteklerden yararlanılmadığına ilişkin ilgili kuramlardan alınacak tevsik edici belge, 

 

 

Tebliğin 5. maddesinin (b) bendinde öngörülen istisna uyarınca kâr payı dağıtımı yapılacak şirketlerde; dağıtılacak kâr payının yarısından fazlasını alma hakkı olanların başka bir sermaye şirketine olan sermaye taahhüt yükümlülüğünü tevsik edici belge,

 

 

Tebliğin 5. maddesinin (c) bendinde öngörülen istisna uyarınca kâr payı dağıtımı yapılacak şirketlerde; kredi sözleşmeleri ve proje finansman sözleşmeleri kapsamında ifa yükümlülüklerini tevsik edici belge.

 

Esas Alınacak Finansal Tablolar;

Kar payı hesaplamasında; 
 
  • Finansal tablolarını KGK, Muhasebe Denetim ve Denetim Standartları Kurumu tarafından belirtilen standartlara uygun hazırlanmak zorunda olanlar tarafından Kanunun 88. maddesine göre hazırlanan, 
  • Bunlar dışında kalanlar tarafından ise Vergi Usul Kanununa göre hazırlanan
 
 finansal tablolar esas alınacaktır.

Dağıtılması öngörülen kar payı tutarı, Vergi Usul Kanunu göre tutulan kayıtlarda bulunan kar dağıtımına konu kaynakların toplam tutarını aşmayacaktır.

Söz konusu Tebliğe ulaşmak için tıklayınız.

Bilgi edinmenizi rica ederiz.

  

« Yayınlar

  « Sirküler 
  « Yazılar
Skip Ribbon Commands
Skip to main content
Deutschland Weltweit Search Menu