İhracat Bedellerinin Türk Lirasına Çevrilmesi Zorunluluğunun Kaldırılması

PrintMailRate-it

Tarih: 03.01.2020

31.12.2019 tarihli ve 30995 sayılı 5. Mükerrer Resmi Gazete'de "Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ (İhracat Bedelleri Hakkında) (Tebliğ No: 2018-32/48)'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (No: 2019-32/56)" yayımlanmış olup, ihracat bedellerinin en az %80'inin bankaya satılma (Türk Lirasına çevrilmesi)  zorunluluğu kaldırılmıştır.

Tebliğ ile ihracat bedellerinin bedellerin, fiili ihraç tarihinden itibaren 180 gün içerisinde, ithalatçının ödemesini müteakip doğrudan ve gecikmeksizin ihracata aracılık eden bankaya transfer edilmesi veya getirilmesi zorunluluğu devam etmekte olup, getirilen bedellerin en az %80'inin bir bankaya satılması (Türk Lirasına çevrilmesi) zorunluluğu kaldırılmıştır. 


Tebliğ'in önceki halinde Türk parası üzerinden yapılan ihracat karşılığında döviz getirilmesi mümkündü. 2019-32/56 sayılı Tebliğ ile bu hüküm "Ancak, döviz üzerinden yapılacağı beyan edilen ihracat karşılığında farklı bir döviz cinsinin veya Türk parası üzerinden yapılacağı beyan edilen ihracat karşılığında döviz getirilmesi mümkündür." şeklinde değiştirilmiştir. 

Bankalara getirilen ihracat bedelinin Türk Lirasına çevrilmesi zorunluluğu kaldırıldığından, ihracat bedelinin süresinde yurda getirildiğine dair bankalarca "İhracat Bedeli Kabul Belgesi" düzenlenecek ve ihracat hesabının kapatılması bu belgeye göre yapılacaktır. Ayrıca Tebliğ'deki geçici madde 1'e göre ihracat bedellerinin takip edileceği bilgi sistemi Hazine ve Maliye Bakanlığınca uygulamaya alınana kadar "İhracat Bedeli Kabul Belgesi" yerine bankalarca Döviz Alım Belgesinin kullanılması mümkündür. 
Tebliğ'in "Terkin" başlıklı 10. maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir: 


"Her bir gümrük beyannamesi itibarıyla;

  • 30.000 ABD dolarına kadar noksanlığı olan ihracat hesapları doğrudan bankalarca ödeme şekline ve toplam beyanname tutarına olan oranına bakılmaksızın,
  • 30.000 ABD dolarından yüksek olmakla birlikte 100.000 ABD doları veya eşitini aşmayan, beyanname veya formda yer alan bedelin %10'una kadar noksanlığı olan (sigorta bedellerinden kaynaklanan noksanlıklar dahil) ihracat hesapları doğrudan bankalarca ödeme şekline bakılmaksızın, 
  • 200.000 ABD doları veya eşitini aşmamak üzere, 9 uncu maddede belirtilen mücbir sebep ve haklı durum halleri göz önünde bulundurulmak suretiyle beyanname veya formda yer alan bedelin %10'una kadar açık hesaplar ilgili Vergi Dairesi Başkanlığınca veya Vergi Dairesi Müdürlüğünce,

terkin edilmek suretiyle kapatılır."

 
2019-32/56 sayılı Tebliğ 31.12.2019 tarihinde yürürlüğe girmiş olup, geçici madde 1 uyarınca 31.12.2019 itibariyle açık olan ihracat hesapları için, bu tebliğin ihracatçı lehine olan hükümleri uygulanacaktır. 

 Söz konusu Tebliğ'e aşağıdaki internet adresinden ulaşabilirsiniz.

Bilgi edinmenizi rica ederiz.

Saygılarımızla,

  

« Yayınlar

  « Sirküler 
  « Yazılar
Skip Ribbon Commands
Skip to main content
Deutschland Weltweit Search Menu