Vergi Usul Kanunu’nda Yapılan Değişiklikler

PrintMailRate-it

 Sirküler No: 2019 / 164


Tarih: 11.12.2019


7194 Sayılı Kanun, yürütme ve yürürlük maddeleriyle birlikte içinde çeşitli kanunlarda değişiklikleri içeren torba Kanun olarak, 07.12.2019 tarihli ve 30971 sayılı Resmi Gazete 'de yayımlanmış olup bu Kanun ile Vergi Usul Kanununda bir çok değişiklik yapılmıştır. Yapılan düzenlemelere aşağıda yer verilmiştir. 


  • İzaha Davet Süresi 

    Kanunun 25. maddesi ile 213 sayılı Vergi Usul Kanununun "İzaha Davet" başlıklı 370. maddesinde  değişiklik yapılmıştır. Buna göre,  izaha davet edilenlerin izahta bulunma süreleri izaha davet yazısının tebliğ tarihinden itibaren olmak üzere 15 günden 30 güne çıkartılmıştır.
     
    Öte yandan, kullanılan sahte veya muhteviyatı itibarıyla yanıltıcı belge tutarı, bir takvim yılında 100.000,00 TL'yi geçmeyen veya bu tutarı geçse dahi ilgili yıldaki toplam mal ve hizmet alışlarının %5'ini aşmayan mükelleflere, kanunun aynı maddesinde yer alan şartlar kapsamında ziyaa uğratılan vergi üzerinden %20 oranında vergi ziyaa cezası kesilecektir.
     
    İlgili düzenlemelerin yürürlük tarihi 01.01.2020 olarak belirlenmiştir. 
  • Mükellefiyet Kaydının Analiz ve Değerlendirme Sonuçlarına Bağlı Olarak Terkini 

    Kanunun 24. maddesi ile 213 sayılı Vergi Usul Kanuna 160. maddesinden sonra gelmek üzere 160/A maddesi eklenmiştir. Buna göre, mükellefiyet süresi, aktif ve öz sermaye büyüklüğü, ödenen vergi tutarı, çalışan sayısı, vergisel yükümlülüklerin yerine getirilip getirilmediği gibi hususlar dikkate alınarak mükelleflerin vergisel uyum seviyelerine yönelik olarak Hazine ve Maliye Bakanlığınca yapılan analiz ve değerlendirme çalışmaları neticesinde sahte belge düzenleme riskinin yüksek olduğu tespit edilen mükellefler vergi incelemesine sevk edilecek ve bunlar nezdinde yoklama yapılacaktır.
     
    Yoklamayı müteakip, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen esaslar çerçevesinde vergi dairesinin mükellefin sahte belge düzenleme riskinin yüksek olduğuna ilişkin görüşü ve ilgisine göre vergi dairesi başkanı veya defterdarın onayı ile mükellefiyet kaydı terkin edilecek ve bu durum mükellefe tebliğ edilecektir.
     
    Tebliğ tarihinden itibaren bir ay içerisinde 153/A maddesinin birinci fıkrasında yer alan asgari teminat tutarından az olmamak üzere, sahte belge düzenleme riskinin yüksek olduğu dönemlerde düzenlenen belgelerde yer alan toplam tutarın %10'u tutarında aynı maddede belirtilen türde teminat verilmesi ve tüm vergi borçlarının ödenmesi şartıyla mükellefiyet, terkin tarihi itibarıyla yeniden tesis edilecektir.
     
    Mükellefiyetin terkin edildiği tarih ile yeniden tesis edildiği tarih aralığında verilmeyen beyanname ve bildirimler, yeniden tesise ilişkin yazının mükellefe tebliğ edildiği tarihten itibaren bir ay içinde verilecek ve tahakkuk eden vergiler aynı sürede ödenecektir.
     
    İlgili düzenlemelerin yürürlük tarihi 07.12.2019 olarak belirlenmiştir. 
  • Cezalarda İndirim Uygulaması 

    Kanunun 26. maddesi ile vergi cezalarında indirimi düzenleyen Vergi Usul Kanunu 376. maddede değişiklik yapılmıştır. Buna göre, ikmalen, resen veya idarece tarh edilen vergiyi veya vergi farkını ve vergi ziyaı, usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının yarısını ihbarnamelerin tebliğ tarihinden itibaren otuz gün içinde ilgili vergi dairesine başvurulup ödeme yapılması durumunda vergi ziyaı cezalarında ilk defa işlenip işlenmediğine bakılmaksızın indirim oranı %50 olarak belirlenmiştir.
     
    Düzenlemenin yürürlük tarihi 07.12.2019 olarak belirlenmiştir.
  • Uzlaşmada Ceza İndirimi 

Uzlaşmanın vaki olması halinde, üzerinde uzlaşılan verginin veya vergi farkının ve vergi ziyaı cezasının %75'inin ödeme süreleri (vadesi geçmediyse vadesine kadar, vadesi geçmişse 1 ay içerisinde) içinde ödenmesi durumunda, üzerinde uzlaşılan cezanın %25'i indirilecektir.
 
Düzenlemenin yürürlük tarihi 07.12.2019 olarak belirlenmiştir. 

  • Kanun Yolundan Vazgeçme 

    Vergi/ceza ihbarnamesine karşı süresinde açılan davalarda, vergi mahkemesince verilen istinaf yolu açık kararlar ile bölge idare mahkemesince verilen temyiz yolu açık kararlarda aşağıdaki tutarların ödenmesi suretiyle çeşitli indirimler dahilinde davalar sonlandırılacaktır (Danıştay'ın bozma kararı üzerine verilen kararlar hariç.) 
  • Kaldırılan vergi tutarının %60'ı, tasdik edilen vergi tutarının tamamı ile tasdik edilen vergi tutarına ilişkin vergi ziyaı cezasının %75'i, 
  • Bağlı olduğu vergi aslı dava konusu yapılmayan veya 359. maddede yazılı fiillere iştirak nedeniyle kesilen vergi ziyaı cezaları ile usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının kaldırılan tutarının %25'i ve tasdik edilen tutarının %75'i

mükellef için geçerli olan kanun yoluna başvuru süresi içerisinde, dava konusu vergi ve/veya vergi cezalarının tümü için kanun yolundan vazgeçildiğine ilişkin dilekçenin ilgili vergi dairesine verilmesi şartıyla kanun yolundan vazgeçme dilekçesinin verildiği tarih itibarıyla başkaca bir işleme gerek kalmaksızın tahakkuk edecektir.

 

Yukarıdaki açıklamalar kapsamında tahakkuk eden tutarlar tahakkuk tarihinden itibaren 1 ay içinde ödenmesi gerekmektedir. Tahakkuk eden vergi ve/veya vergi cezalarının %80'inin, hesaplanacak gecikme faizi ile birlikte bu sürede tamamen ödenmesi şartıyla, vergi ve ceza tutarından %20 oranında indirim yapılmaktadır.

 

İlgili düzenlemelerin yürürlük tarihi 01.01.2020 olarak belirlenmiştir.

 

Söz konusu Kanuna aşağıdaki internet adresinden ulaşabilirsiniz.

 

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2019/12/20191207-1.htm

 

Bilgi edinmenizi rica ederiz.

 

Saygılarımızla,

  

« Yayınlar

  « Sirküler 
  « Yazılar
Skip Ribbon Commands
Skip to main content
Deutschland Weltweit Search Menu