İşsizlik Ödeneği ve İşe Başlatmama Tazminatlarında Gelir Vergisi Düzenlemeleri

PrintMailRate-it

  Sirküler No: 2019 / 22

 

Tarih: 04.02.2019 

        
Bilindiği üzere Gelir Vergisi Kanunu'nun tazminat ve yardımlarda istisnaları düzenleyen 25. Maddesinin 1 numaralı bendinde; ölüm, engellilik, hastalık ve işsizlik sebepleriyle verilen tazminatlar (işe başlatmama dahil) ve yapılan yardımlar gelir vergisinden istisna tutulmaktadır. 

Bu ödemeler yanında ilgili hizmet erbabına 4447 Sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu uyarınca ödenen işsizlik ödeneği ile işverenlerce 4857 Sayılı İş Kanununun 21. Maddesine göre ödenen işe başlatmama tazminatları da istisna kapsamında olduğundan bu ödemelerden de gelir vergisi kesintisi yapılmaktadır. 

30.01.2019 tarihli ve 30671 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "7162 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" un 2. maddesiyle söz konusu düzenleme; 


"Ölüm, engellilik ve hastalık sebebiyle verilen tazminat ve yardımlar ile 25/8/1999 tarihli ve 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu uyarınca ödenen işsizlik ödeneği ve 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanununa göre ödenen işe başlatmama tazminatı"


 
şeklinde değiştirilmiştir. 

Buna göre ölüm, engellilik ve hastalık sebebiyle verilen tazminat ve yardımlara ilişkin istisna aynen korunurken, işten çıkarılan hizmet erbabına ödenen "işsizlik" tazminatlarından sadece 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu uyarınca ödenen "işsizlik ödeneği" ve ve 4857 sayılı İş Kanununa göre ödenen "işe başlatmama tazminatı"na istisna uygulanacaktır.

Yapılan düzenleme ile işverenler tarafından yukarıda yer verilen kanunlar kapsamında olmaksızın işsizlik veya işe başlatmama vb. adlar altında yapılan çeşitli ödemelerin istisna kapsamında olmadığı net bir şekilde açıklanmıştır.

Bu hüküm, Kanun'un yayım tarihinde (30.01.2019) yürürlüğe girmiştir.

Söz konusu Kanun'a ulaşmak için tıklayınız.

Bilgi edinmenizi rica ederiz. 

Saygılarımızla,

  

« Yayınlar

  « Sirküler 
  « Yazılar
Skip Ribbon Commands
Skip to main content
Deutschland Weltweit Search Menu