Elektronik Defter Uygulamasında Değişiklik Yapılması

PrintMailRate-it

  Sirküler No: 2019 / 138


Tarih: 22.10.2019


19.10.2019 tarihli Resmî Gazete' de yayımlanan Elektronik Defter Genel Tebliğinde (Sıra No:1) Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sıra No:3) yayımlanmış ve e-defter uygulamasında birtakım değişiklikler yapılmıştır.

 

Getirilen düzenlemelere aşağıda yer verilmiştir.

 

1.     e-Fatura uygulamasına geçme zorunluluğu bulunan mükelleflerin e-Defter uygulamasına geçmek zorunda oldukları açıklanmıştır. (Yürürlük tarihi 19.10.2019)

 

2.     Türk Ticaret Kanununun 397. maddesinin dördüncü fıkrası uyarınca bağımsız denetime tabi olan şirketlerin e-Defter uygulamasına geçmek zorunda oldukları açıklanmıştır. (Yürürlük tarihi 19.10.2019)

 

3.     Dileyen mükellefler, her hesap dönemine ilişkin ilk ayda tercihlerini e-Defter uygulaması aracılığıyla elektronik ortamda bildirmeleri şartıyla, her bir geçici vergi döneminin aylarına ait e-Defter ve berat dosyalarını her ay için ayrı ayrı olmak üzere, ilgili olduğu geçici vergi dönemine ilişkin geçici vergi beyannamesinin verileceği ayın sonuna kadar (son dönem geçici vergi dönemine ilişkin ayların defter ve berat dosyalarının gelir vergisi mükelleflerinde gelir vergisi beyannamesinin verileceği ayın sonuna kadar, kurumlar vergisi mükelleflerinde ise kurumlar vergisi beyannamesinin verileceği ayın sonuna kadar) oluşturma, NES veya Mali Mühürle imzalama/onaylama ve berat dosyalarını e-Defter uygulamasına yükleyerek Başkanlıkça onaylı halini alma imkânından da yararlanabileceklerdir. (Yürürlük tarihi 01.01.2020) 


Mükellefler aşağıda belirtilen tablodaki tarihlere göre birini tercih ederek işlemlerini gerçekleştireceklerdir. 


Yapılan tercih, tercih bildirim süresi içinde yapılan değişiklikler hariç olmak üzere, müteakip hesap dönemlerine ait tüm aylar için geçerlidir.


Tercihini geçici vergi dönemi bazında yapan mükelleflerden, defter ve berat dosyalarına ilişkin işlemlerini belirtilen sürede gerçekleştirmeyenler hakkında cezai müeyyidelerin tayininde her bir ay, ayrı ayrı dikkate alınacaktır.

 

DönemAylık yükleme tercihinde bulunulması halindeGeçici vergi dönemleri bazında yükleme tercihinde bulunulması halinde
OcakNisan ayı sonuOcakMayıs ayı sonu
ŞubatMayıs ayı sonuŞubat
MartHaziran ayı sonuMart
NisanTemmuz ayı sonuNisanAğustos ayı sonu
MayısAğustos ayı sonuMayıs
HaziranEylül ayı sonuHaziran
TemmuzEkim ayı sonuTemmuzKasım ayı sonu
AğustosKasım ayı sonuAğustos
EylülAralık ayı sonuEylül
EkimOcak ayı sonuEkimGelir veya kurumlar vergisi beyannamelerinin verileceği ayın sonuna kadar
KasımŞubat ayı sonuKasım
AralıkGelir veya kurumlar vergisi beyannamelerinin verileceği ayın sonuna kadarAralık

 

4.     Elektronik ortamda tutulan defterlerin, vergi güvenliğini sağlamak ve virüs, siber saldırısı vb. diğer teknolojik ataklara karşı tedbir almak amacıyla ikincil kopyalarının gizliliğe ve güvenliği sağlanmış şekilde Gelir İdaresi Başkanlığı sistemlerinde ya da Başkanlıktan izin alabilen güvenli saklamacı kuruluşlar bünyesinde de saklanması zorunluluğu getirilmiştir. (Yürürlük tarihi 19.10.2019) 


Tebliğe ulaşmak için tıklayınız...


Bilgi edinmenizi rica ederiz. 


Saygılarımızla,

  

« Yayınlar

  « Sirküler 
  « Yazılar
Skip Ribbon Commands
Skip to main content
Deutschland Weltweit Search Menu