E-Arşiv Fatura Uygulamasına Dahil Olmayan Mükelleflerin Belli Tutarları Aşmaları Halinde GİB Portalından E-Arşiv Fatura Düzenlemesine İlişkin Duyurunun Yayımlanması

PrintMailRate-it

 Sirküler No: 2019 / 171


Tarih: 17.12.2019


Hatırlanacağı üzere, 19.10.2019 tarihli Resmî Gazete'de e-fatura, e-arşiv fatura ve elektronik olarak düzenlenmesi gereken diğer belgelerle ilgili 509 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu (VUK) Genel Tebliği yayımlanmıştı. Tebliğde yer alan düzenlemelere 22.10.2019 tarihli  2019 / 139 numaralı sirkülerimizde yer verilmişti.

 

Tebliğde e-Arşiv fatura uygulamasına dahil olmayan mükelleflerce, 01.01.2020 tarihinden itibaren düzenlenecek faturaların, vergiler dahil toplam tutarının 30.000 TL'yi (vergi mükelleflerine düzenlenenler açısından vergiler dahil toplam tutarı 5.000 TL'yi) aşması halinde, söz konusu faturaların "e-Arşiv Fatura" olarak Gelir İdaresi Başkanlığınca sunulan e-Belge düzenleme portali üzerinden düzenlenmesi zorunlu olacağı belirtilmişti.

 

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet sitesinde yayımlanan 13.12.2019 tarihli duyurusunda söz konusu düzenlemenin uygulanmasına ilişkin bilgilere yer verilmiştir.

 

Duyuruda önem arz eden hususlar aşağıdaki gibidir; 

  • Aynı günde ve aynı kişiye düzenlenen faturaların toplamının belirtilen tutarları aşması halinde belirtilen zorunluluk oluşacak olup, aynı kişilere de olsa farklı günlerde gerçekleştirilen mal ve hizmet satışları nedeniyle düzenlenen faturalar, belirtilen tutarın hesabında birlikte dikkate alınmayacaktır. 
  • Aynı gün içinde aynı kişiye gerçekleştirilen satışların her biri belirtilen tutarın altında kalmakla birlikte, bu satışların toplam tutarının belirtilen hadleri aşması durumunda; bu işlemler için kağıt (matbu) olarak fatura düzenlenmiş ise bu  faturaların yerine e-Arşiv Fatura'nın e-Belge Portali üzerinden düzenlenmesi ve matbu kağıt faturaların iptal işlemine tabi tutulması gerekmektedir. 
  • Söz konusu zorunluluk mükelleflerimize e-Arşiv Fatura uygulamasına bir başvuru zorunluluğu ve elektronik imza veya mali mühür alma zorunluluğu getirmemektedir. 
  • Belirtilen nitelikteki faturaların düzenlenmesi işlemi; GİB tarafından oluşturulan ve ücretsiz olacak e-Belge portalı üzerinden gerçekleştirilecek olup herhangi bir özel entegratör kuruluşla anlaşma yapma zorunluluğu getirmemektedir.
  • e-Belge düzenleme portaline mali mühür veya elektronik imza kullanımı olmadan, İnteraktif Vergi Dairesi (ivd.gib.gov.tr) kullanıcı kodu ve şifresi kullanılarak girilebilecektir. İnteraktif Vergi Dairesi kullanıcı kodu ve şifresi bulunan mükellefler herhangi yeni bir başvuru yapmasına gerek bulunmayıp, kod ve şifresi henüz bulunmayan mükellefler ise ivd.gib.gov.tr adresinden kullanıcı kodu ve şifrelerini alabileceklerdir.
  • Mükelleflerin istemeleri halinde belirtilen tutarların altındaki fatura düzenleme işlemleri için de söz konusu e-Belge Portalini kullanmaları mümkün bulunmaktadır.
  • Düzenlenen e-Arşiv Faturalar alıcılarına elektronik ortamda (e-mail, sms vb.) iletebileceği gibi, düzenlenen belgelerin kağıt çıktısı alınarak ve belge üzerine mükellefin ıslak imzası tatbik edilerek alıcılarına teslim edilebilecektir.

    Duyuruya aşağıdaki internet adresinden ulaşabilirsiniz. 

    https://ebelge.gib.gov.tr/dosyalar/e-Arsiv_Fatura_Hakkinda_Duyuru.pdf 

    Bilgi edinmenizi rica ederiz.

    Saygılarımızla,

  

« Yayınlar

  « Sirküler 
  « Yazılar
Skip Ribbon Commands
Skip to main content
Deutschland Weltweit Search Menu