7194 Sayılı Kanun ile Getirilen Dijital Hizmet Vergisi

PrintMailRate-it

 Sirküler No: 2019 / 159


Tarih: 09.12.2019


7194 Sayılı Kanun yürütme ve yürürlük maddeleriyle birlikte içinde çeşitli kanunlarda değişiklikleri içeren torba kanun olarak, 07.12.2019 tarihli ve 30971 sayılı Resmi Gazete 'de yayımlanmıştır. 

 

İlgili Kanun'un 1. ila 7. maddelerinde, yeni bir vergi türü olan Dijital Hizmet Vergisi hakkında hükümler bulunmakta olup, bu sirkülerimizde Kanun ile getirilen düzenlemelere yer verilmiştir.

 

  • Verginin Konusu

    İlgili Kanunun 1. maddesinde, yurt içinde sunulan aşağıdaki hizmetlerden elde edilen hasılatın dijital hizmet vergisine tabi olduğu hüküm altına alınmıştır. Buna göre; 
  • Dijital ortamda sunulan her türlü reklam hizmetleri, (reklam kontrol ve performans ölçüm hizmetleri, kullanıcılarla ilgili veri iletimi ve yönetimi gibi hizmetler ile reklamın sunulmasına ilişkin teknik hizmetler dâhil) 
  • Sesli, görsel veya dijital herhangi bir içeriğin (bilgisayar programları, uygulamalar, müzik, video, oyunlar, oyun içi uygulamalar ve benzerleri dâhil) dijital ortamda satışı ile bu içeriklerin dijital ortamda dinlenmesine, izlenmesine, oynanmasına veya elektronik cihazlara kaydedilmesine veya bu cihazlarda kullanılmasına yönelik dijital ortamda sunulan hizmetler, 
  • Kullanıcıların birbirleriyle etkileşime geçebilecekleri dijital ortamların sağlanması ve işletilmesi hizmetleri, (kullanıcılar arasında bir mal veya hizmetin satılmasına veya satılmasının kolaylaştırılmasına yönelik sunulan hizmetler dâhil) 
  • Birinci fıkrada sayılan hizmetlere yönelik dijital ortamda dijital hizmet sağlayıcıları tarafından verilen aracılık hizmetlerinden, 

    elde edilen hasılat dijital hizmet vergisine tabidir. 
  • Verginin Kapsamına Giren Mükellefler ve Vergi Sorumluları

    Verginin mükellefi, dijital hizmet sağlayıcılarıdır. Bunların Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunları bakımından tam mükellef olup olmamaları, dar mükellefiyette söz konusu faaliyetlerin Türkiye'de bulunan işyeri veya daimî temsilcileri vasıtasıyla gerçekleştirip gerçekleştirmemesi bu verginin mükellefiyetine tesir etmemektedir. 
  • Muafiyet ve İstisnalar

    Aynı kanunun 3. maddesinde Dijital Hizmet Vergisinden muaf olunabilecek durumlar hakkında hükümlere yer verilmiştir. Buna göre ilgili hesap döneminden önceki hesap döneminde Türkiye'de elde edilen hasılatı 20 Milyon TL'den veya dünya genelinde elde edilen hasılatı 750 Milyon Euro veya muadili yabancı para karşılığı Türk Lirasından az olanlar dijital hizmet vergisinden muaf olacaktır.

    Şirketin, finansal muhasebe açısından konsolide bir grubun üyesi olması hâlinde, bu hadlerin uygulanmasında grubun verginin konusuna giren hizmetlere ilişkin elde ettiği toplam hasılatın dikkate alınacağı ayrıca belirtilmiştir.

    Ayrıca, ilgili hesap dönemi içerisinde bu hadlerin her ikisinin de aşılması hâlinde muafiyet sona erecek ve haddin aşıldığı vergilendirme dönemini takip eden dördüncü vergilendirme döneminden itibaren dijital hizmet vergisi mükellefiyeti başlayacaktır. Söz konusu hadlerin aşılıp aşılmadığının tespitinde, hesap döneminin üçer aylık dönemlerinin sonu itibarıyla ilgili hesap dönemi içinde elde edilen kümülatif hasılatın dikkate alınacağı hüküm altına alınmıştır. 

    Arka arkaya iki hesap dönemi boyunca yukarıdaki hadlerden herhangi birinin altında kalanların vergi muafiyeti, izleyen hesap döneminden itibaren tekrar başlayacaktır. 
  • Vergi Matrahı, Oranı ve Hesabı

    Konu ile ilgili olarak Kanunun 5. maddesinde aşağıdaki hükümlere yer verilmiştir. 
  • Dijital hizmet vergisinin matrahı, ilgili vergilendirme döneminde verginin konusuna giren hizmetler nedeniyle elde edilen hasılattır. Hasılatın döviz ile hesaplanması hâlinde döviz, hasılatın elde edildiği tarihte geçerli olan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası döviz alış kuru üzerinden Türk parasına çevrilecektir. 
  • Verginin matrahından gider, maliyet ve vergi adı altında indirim yapılmayacaktır. Dijital hizmet vergisi, fatura ve fatura yerine geçen belgelerde ayrıca gösterilmeyecektir. 
  • Dijital hizmet vergisi oranı %7,5'tir. 
  • Dijital hizmet vergisi, matraha oranın uygulanması suretiyle hesaplanacak ve bu şekilde hesaplanan vergiden herhangi bir indirim yapılmayacaktır.

 

  • Vergilendirme Dönemi, Verginin Beyanı, Tarhı ve Ödenmesi

    Dijital Hizmet Vergisinde vergilendirme dönemi, takvim yılının birer aylık dönemleri olacaktır.

    Dijital hizmet vergisi, mükellefin beyanı üzerine tarh olmaktadır. Mükellefin Türkiye içinde ikametgâhının, iş yerinin, kanuni ve iş merkezlerinin bulunmaması durumunda, İdarenin vergi emniyetini kontrol altına alma amacı ile vergiye tabi işlemlere taraf olanlar ile işleme ve ödemeye aracılık edenler verginin ödenmesinden sorumlu tutulmaktadır.

    Mükellefler ve vergi kesintisi yapmakla sorumlu tutulanlar, dijital hizmet vergisi beyannamelerini, vergilendirme dönemini takip eden ayın sonuna kadar ilgili vergi dairesine vermeleri gerekmektedir. 

    Dijital hizmet vergisi, katma değer vergisi mükellefiyeti bulunan hizmet sağlayıcıları

    için bu vergi bakımından bağlı bulundukları vergi dairesince, bulunmayanlar bakımından Hazine ve Maliye Bakanlığınca belirlenecek vergi dairesince tarh olacaktır. 

    Dijital hizmet vergisi mükelleflerince ödenen dijital hizmet vergisi, bu mükellefler tarafından gelir ve kurumlar vergisine esas safi kazancın tespitinde gider olarak indirilebilecektir. 

    Düzenlemeler 01.03.2020 tarihi itibariyle yürürlüğe girecektir.

    Söz konusu Kanuna aşağıdaki internet adresinden ulaşabilirsiniz. 

    https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2019/12/20191207-1.htm 

    Bilgi edinmenizi rica ederiz.

    Saygılarımızla,

  

« Yayınlar

  « Sirküler 
  « Yazılar
Skip Ribbon Commands
Skip to main content
Deutschland Weltweit Search Menu