Transfer Fiyatlandırması Dokümantasyon Yükümlülüğü / İngilizce ve Almanca Versiyonu

PrintMailRate-it

 Sirküler No: 2018 / 34


Bilindiği üzere ilişkili kişilerle mal veya hizmet alım ya da satımında bulunan tam ve dar mükellef gerçek kişi ve kurumların gelirlerinin tam ve doğru olarak beyan edilmesini sağlamak ve transfer fiyatlandırması yoluyla vergi matrahının aşındırılmasını önlemek amacıyla yapılan düzenlemelerden biri de transfer fiyatlandırmasına ilişkin işlemlerin belgelendirilmesidir.

 

Bu amaçla mükellefler tarafından hazırlanması zorunlu olan Yıllık Transfer Fiyatlandırması Raporu'na yönelik bilgiler aşağıda özetlenmiştir: 

  • Yıllık Transfer Fİyatlandırması Raporu'nun hazırlanması zorunlu mudur?

     
18.11.2007 tarih ve 26704 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 1 Seri No.lu Transfer Fiyatlandırması Yoluyla Örtülü Kazanç Dağıtımı Hakkında Genel Tebliği'nde ve 06.12.2007 tarih ve 26722 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 2007/12888 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı'nda yapılan düzenlemeler ile Yıllık Transfer Fiyatlandırması Raporu'nun Kurumlar Vergisi Beyannamesi'nin verilme süresine kadar (hesap dönemi takvim yılı olan mükellefler için Nisan ayının 25. günü akşamına kadar; hesap dönemi özel olan mükellefler için ise hesap döneminin kapandığı ayı takip eden 4. ayın 25. günü akşamına kadar) hazırlanması zorunlu hale getirilmiştir.

 

  • Yıllık Transfer Fİyatlandırması Raporu'nu kİmler hazırlamak zorundadır?

Türkiye'deki tam ve dar mükellef gerçek kişi ve kurumların tamamı, transfer fiyatlandırması uygulamasının kapsamında olup Yıllık Transfer Fiyatlandırması Raporu'nu hazırlamak zorunda olan mükellefler bu raporu kendileri hazırlayabilecekleri gibi hizmet almış oldukları SMMM ve/veya YMM'ler aracılığıyla da hazırlayabilirler. 


Transfer Fiyatlandırması Raporu'nun hangi işlemler için ve kimlerin hazırlanması gerektiği aşağıdaki tabloda gösterilmiştir:

Mükelleflerİşlemler
Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı'na Kayıtlı Mükellefler - Yurt içi işlemler
 - Yurt dışı işlemler
 - Serbest Bölgelerdeki mükellefler ile
   olan yurt içi işlemler     
Diğer Kurumlar Vergisi Mükellefleri - Yurt dışı işlemler
 - Serbest Bölgelerdeki mükellefler ile
   olan yurt içi işlemler    
Serbest Bölgelerde Faaliyette Bulunan
Kurumlar Vergisi Mükellefleri
 - Yurt içi işlemler


 

1. Yıllık Transfer Fiyatlandırması Raporu'nun makul bir sürede veya hİç hazırlanmamasının sonuçları nelerdir?

 
Vergi İdareleri veya Gümrük Müdürlükleri tarafından raporun talep edilmesi halinde henüz hazırlanmamış bir rapor için yurtdışından gerekli bilgilerin toparlanması, ekonomik analizlerin yapılması ve mevcutta riskli bir durum varsa bu risklerin giderilmesi sınırlı bir süre içinde mümkün olmayacaktır. Bu da mükellefleri, Vergi İdareleri veya Gümrük Müdürlükleri karşısında zor duruma düşürecektir. Ayrıca yetkililerce talep edilen ancak ibraz edilemeyen veya eksik hazırlanmış raporlar vergi inceleme riskini de artıracak olup bu durumda mükellefler hakkında Vergi Usul Kanunu'nun mükerrer 355. maddesinde yazılı özel usulsüzlük hükümleri uygulanacaktır.

 Bununla birlikte mükellefler tarafından transfer fiyatlandırmasına ilişkin belgelendirme yükümlülüklerinin tam ve zamanında yerine getirilmesi durumunda, bu mükelleflerin örtülü olarak kazanç dağıttıklarının tespiti halinde, bu sebeple zamanında tahakkuk ettirilmemiş vergiler için vergi ziyaı cezası % 50 indirimli olarak uygulanacaktır.

Yukarıda yapılan açıklamalar doğrultusunda Yıllık Transfer Fiyatlandırması Raporları'nın önceden hazırlanarak muhafaza edilmesi ve gerektiğinde ibraz edilmesi mükellefler açısından olası bir vergi / transfer fiyatlandırması incelemesinde karşılaşılabilecek eleştirilerin ve buna bağlı olarak ortaya çıkan cezai risklerin ortadan kaldırılmasını mümkün kılacaktır.


 

Bilgi edinmenizi rica ederiz.

 

Saygılarımızla,

  

« Yayınlar

  « Sirküler 
  « Yazılar
Skip Ribbon Commands
Skip to main content
Deutschland Weltweit Search Menu