T.C.M.B. Tarafından Yayımlanan İhracat Bedellerinin Yurda Getirilmesine İlişkin İhracat Genelgesi

PrintMailRate-it

  Sirküler No: 2018 / 96


06.11.2018 tarihinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (T.C.M.B.) internet sitesinde, ihracat bedellerinin yurda getirilmesine ilişkin "İhracat Genelgesi" yayımlanmıştır.

 

Hatırlanacağı üzere, 04.09.2018 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan "Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ (İhracat Bedelleri Hakkında) (No: 2018-32/48)"  ile 6 ay süreyle geçerli olmak üzere, ihracat bedellerinin fiili ihraç tarihinden itibaren en çok 180 gün içinde yurda getirilmesi ve bu bedellerin en az %80'inin bir bankaya satılması zorunlu kılınmış ve bu düzenleme 06.09.2018 tarih 2018/77 numaralı sirkülerimizle duyurulmuştu.

 

Tebliğ'e istinaden T.C.M.B. tarafından hazırlanan Genelge, internet sitesinde yayınlanmıştır. Genelgede yapılan açıklamalardan öne çıkan bazı hususlar aşağıdaki gibidir:

 

  • 04.09.2018 tarihinden önce; fiili ihracatı gerçekleştirilen ihracat işlemlerine ilişkin bedeller, ihracatçıya peşin ödenen bedeller 2018-32/48 sayılı Tebliğ hükümleri kapsamında değildir.
  • Serbest bölgelere yapılan ihracat işlemleri 2018-32/48 sayılı Tebliğ hükümleri kapsamındadır.
  • 180 günlük süre içerisinde kalınması şartıyla ihracat bedeli dövizlerin yurda getiriliş tarihinden sonraki bir tarihte bankaya satılması mümkündür.
  • Tebliğ'in "İhracat Bedelinden İndirimler" başlıklı 7. maddesinde belirtilen indirimlerin yapılması ve mahsup işlemlerinin gerçekleştirilmesi sonrasında kalan tutarın %80'inin bir bankaya satılması zorunludur.
  • İhracat işlemlerine ait sözleşmelerde bedellerin tahsili için fiili ihraç tarihinden itibaren 180 günden fazla vade öngörülmesi durumunda, bedellerin yurda getirilme süresi vade bitiminden itibaren 90 günü geçemeyecektir. Öngörülen vadenin tespiti için ihracatçının yazılı beyanıyla birlikte vade içeren sözleşmenin ya da vadeyi tevsik niteliğini haiz proforma fatura veya poliçenin aracı bankaya ibrazı zorunludur.
  • Peşin ödeme olarak ihracatçının hesabına transfer edilen ihracat bedellerinin en az %80'i fiili ihraç tarihinden itibaren en geç 180 gün içerisinde bir bankaya satılması ve ihracat bedellerini alan bankaca "Döviz Alım Belgesi" düzenlenmesi zorunludur.
  • İhracat hesabının kapatılabilmesi için gümrük beyannamesi örneği, ilgili döviz alım belgesi ve döviz satım belgesi, satış faturası ile indirim ve mahsup konusu belgelerin aracı bankaya ibrazı zorunludur. 

    İlgili Genelge'ye aşağıdaki internet adresinden ulaşabilirsiniz. 

    http://www.tcmb.gov.tr/wps/wcm/connect/tr/tcmb+tr/search+results?search-query=genelge 

Bilgi edinmenizi rica ederiz.

 

Saygılarımızla, 

  

« Yayınlar

  « Sirküler 
  « Yazılar
Skip Ribbon Commands
Skip to main content
Deutschland Weltweit Search Menu