Sermaye Hareketleri Genelgesi ile Yurtdışından Döviz Kredisi Alınmasına İlişkin Getirilen Yeni Düzenlemeler

PrintMailRate-it

 Sirküler No: 2018 / 78


21.02.2018 tarih ve 2018/19 sayılı sirkülerimizde belirtildiği üzere 02.05.2018 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere döviz gelirleri olmayan Türkiye'de yerleşik kişilerin yurtiçi ve yurtdışından döviz kredisi kullanmalarına ilişkin önemli sınırlamalar getirilmiştir. Getirilen yeni düzenlemelere ilişkin detaylı bilgilere Merkez Bankası tarafından yayınlanan 02.05.2018 tarihli "Sermaye Hareketleri Genelgesi"nde yer verilmiştir.

 

Hazine Müsteşarlığı'nın 29.06.2018 tarih ve 17758 sayılı yazısı ile Sermaye Hareketleri Genelgesi"nde değişiklikler yapılmış ve  yurt dışında yerleşik ana ortakların ve kamu kurumlarının iştiraklerine döviz kredisi kullandırmalarına ilişkin istisnalar getirilmiştir. Yapılan değişikliklerden öne çıkan hususlar aşağıda özetlenmiştir.

  • Döviz Geliri Olma Şartı Aranmayan Krediler

    Sermaye Hareketleri Genelgesi'nin 21. maddesinde yapılan değişiklikle getirilen istisna ile dışarıda yerleşik yabancı sermayeli şirketlerin sermayesinin tamamına sahip olduğu Türkiye'de yerleşik grup şirketlerinin dışarıda yerleşik yabancı sermayeli grup şirketlerinden kullanacakları döviz kredilerinde döviz geliri olması şartı aranmayacaktır.  

    Ancak bu kapsamındaki döviz kredisi kullanımlarında; 
  • Krediyi kullandıracak olan dışarıda yerleşik şirketin Türkiye'de yerleşik grup şirketi üzerinde doğrudan yüzde yüz sahipliğinin olması halinde, Türkiye'de yerleşik grup şirketince, kredi sözleşmesinin ve geri ödeme planının aracı bankaya ibrazının yanı sıra, sermayesinin tamamının krediyi kullandıracak olan dışarıda yerleşik yabancı sermayeli şirket sahipliğinde olduğunun, 
  • Krediyi kullandıracak olan dışarıda yerleşik şirketin, Türkiye'de yerleşik grup şirketi üzerinde dolaylı olarak yüzde yüz sahipliği olan dışarıda yerleşik yabancı sermayeli bir şirketin doğrudan ya da dolaylı olarak yüzde yüz iştiraki olması halinde, Türkiye'de yerleşik grup şirketince, kredi sözleşmesinin ve geri ödeme planının aracı bankaya ibrazının yanı sıra, krediyi kullandıracak dışarıda yerleşik şirket ile krediyi kullanacak Türkiye'de yerleşik grup şirketinin sermayelerinin doğrudan ya da dolaylı olarak tamamına dışarıda yerleşik aynı yabancı sermayeli şirketin sahip olduğunun 

    ticaret sicil gazeteleri veya ilgili resmi makamlardan alınacak yazılarla aracı bankaya tevsik edilmesi gerekmektedir. 

    Yukarıda yer alan açıklamalara göre Türkiye'de yerleşik yüzde yüz yabancı sermayeli şirketler, yurt dışında yerleşik ortaklarından veya iştiraki olan diğer grup şirketlerinden "döviz geliri şartı olmaksızın" maddede belirtilen belgelerin tevsiki ile döviz kredisi temin edebileceklerdir.  
  • Gayrinakdi Krediler

    Genelge'nin 50. maddesinde bankaların ve finansal kuruluşların, kendi mevzuat hükümleri sınırları içerisinde kalmak kaydıyla; aynı maddede belirtilen kapsamda Türk Lirası veya döviz cinsi teminat mektubu düzenlemeleri, garanti ve kefalet vermeleri mümkün kılınmıştır.
  • Yurt İçinden Kredi Alınması

    Türkiye'de yerleşik kişiler, yurtiçinde yerleşik banka ve finansal kurumlardan ancak 32 sayılı Karar'ın 17/A maddesindeki koşullar sağlandığında döviz kredisi kullanabilmektedir. Türkiye'de yerleşik kişilerin, yurtiçinde yerleşik diğer şirketlerden döviz kredisi kullanması ise mümkün olmayıp, bu konu Genelge'nin 38. maddesinde açıkça belirtilmiştir. 

    Genelge'ye eklenen 54. maddeyle getirilen istisna ile uluslararası anlaşmalarda yer alan yükümlülükler kapsamında kamu kurum ve kuruluşları tarafından iştiraklerine bankalar aracılığıyla döviz kredisi kullandırılmasına imkan tanınmıştır.
     

İlgili Genelge'ye aşağıdaki internet adresinden ulaşabilirsiniz.

 

https://www.hazine.gov.tr/arama-sonucu?txtSearch=17758

 

Bilgi edinmenizi rica ederiz.

 

Saygılarımızla, 

  

« Yayınlar

  « Sirküler 
  « Yazılar
Skip Ribbon Commands
Skip to main content
Deutschland Weltweit Search Menu