7104 Sayılı Kanun ile Katma Değer Vergisi Kanunu’nda Yapılan Önemli Değişiklikler (1)

PrintMailRate-it

  Sirküler No: 2018 / 36


06.04.2018 tarihli Resmi Gazete'de 7104 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu ve Bazı Kanunlar ile 178 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun yayımlanmıştır.

 

Söz konusu Kanun ile yapılan düzenlemelere aşağıda yer verilmiştir.

 

1.     Arsa Karşılığı İnşaat İşlerİnde "Teslİm"

İlgili Kanun'un 1. maddesiyle, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 2. maddesinin beşinci fıkrasına eklenen bent ile; arsa karşılığı inşaat işlerinde; arsa sahibi tarafından konut veya işyerine karşılık müteahhide arsa payı teslimi, müteahhit tarafından arsa payına karşılık arsa sahibine konut veya işyeri teslimi yapılmış olduğu düzenlenmiştir. 


Aynı Kanun'un 7. maddesiyle, Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 27. maddesine; arsa karşılığı inşaat işlerine ilişkin bedelin tespitinde, müteahhit tarafından arsa sahibine bırakılan konut veya işyerinin, Vergi Usul Kanununun 267. maddesinin ikinci fıkrasında yer alan ikinci sıradaki maliyet bedeli esasına göre belirlenen tutarın esas alınacağı ifadesi eklenmiştir.


 
Söz konusu hüküm, 06.04.2018 tarihinden sonra yapılan teslimlere uygulanmak üzere yürürlüğe girmiştir.
 

2.     Fazla veya Yersiz Ödenen Verginin İadesİ


Kanun'un 2. maddesi ile Katma Değer Vergisi Kanunu'nun "Mükellef" başlıklı 8. maddesinde yapılan değişiklik ile; fazla veya yersiz hesaplanan ve Hazineye ödenen verginin iade edilebileceği, alıcı ve satıcı tarafından beyanların düzeltilmesi ve fazla veya yersiz hesaplanan verginin satıcı tarafından alıcıya geri verilmesinin şart olduğu hususu düzenlenmiştir.

Söz konusu hüküm, 06.04.2018 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

 

3.     Gümrüksüz Satış Mağazalarına Yapılan Teslİmlerde KDV ve ÖTV İstİsnası

İlgili Kanun'un 3. maddesiyle, Katma Değer Vergisi Kanunu'nun "İhracat Teslimi ve Yurt Dışındaki Müşteriler İçin Yapılan Hizmetler" başlıklı 12. maddesinde yapılan değişiklikle, gümrüksüz satış mağazalarında satılmak üzere bu mağazalara veya bunların depolarına yapılan teslimler, ihracat teslimi sayılmak suretiyle KDV'den istisna tutulmuştur.

Ayrıca, aynı Kanun'un 24. maddesiyle, Özel Tüketim Vergisi Kanunu'nun "İhracat istisnası" başlıklı 5. maddesinde yapılan değişiklikle, Özel Tüketim Vergisi Kanunu'na ekli (III) ve (IV) sayılı listelerdeki malların, gümrüksüz satış mağazalarında satılmak üzere bu mağazalara veya bunların depolarına yapılan teslimler ÖTV'den istisna tutulmuştur.

Söz konusu hüküm, 01.06.2018 tarihinde yürürlüğe girecektir.


 4.     Tam İstİsna Kapsamına Alınan Teslİm ve Hİzmetler

Kanun'un 4. maddesiyle, Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 13. maddesinde yapılan değişiklikle aşağıda belirtilen teslim ve hizmetler tam istisna kapsamına alınmıştır. 

  • Genel ve özel bütçeli kamu idarelerine, il özel idarelerine, belediyelere ve köylere bağışlanmak üzere yapılan okul, sağlık tesisi ve yüz yatak (kalkınmada öncelikli yörelerde elli yatak) kapasitesinden az olmamak üzere öğrenci yurdu ile çocuk yuvası, yetiştirme yurdu, huzurevi, bakım ve rehabilitasyon merkezi, mülki idare amirlerinin izni ve denetimine tabi ibadethaneler, Diyanet İşleri Başkanlığı denetimine tabi yaygın din eğitimi verilen tesisler, Gençlik ve Spor Bakanlığına ait gençlik merkezleri ile gençlik ve izcilik kamplarının inşası dolayısıyla bağışta bulunacaklara yapılan teslim ve hizmetler, 
  • Sağlık Bakanlığınca izin verilen gerçek veya tüzel kişiler tarafından, Türkiye'de yerleşmiş olmayan yabancı uyruklu gerçek kişilere, münhasıran sağlık kurum ve kuruluşlarının bünyesinde verilen koruyucu hekimlik, teşhis, tedavi ve rehabilitasyon hizmetleri (Türkiye'de yerleşmiş olmayan yabancı uyruklu gerçek kişilere söz konusu hizmetlerle birlikte sağlanan diğer teslim ve hizmetler istisnanın kapsamına dahil değildir.),
  • Teknoloji geliştirme bölgesi ile ihtisas teknoloji geliştirme bölgesinde, Ar-Ge ve tasarım merkezlerinde, araştırma laboratuvarlarında Ar-Ge, yenilik ve tasarım faaliyetlerinde bulunanlara, münhasıran bu faaliyetlerinde kullanılmak üzere yapılan yeni makina ve teçhizat teslimleri (İstisna kapsamında alınan makina ve teçhizatın, teslim tarihini takip eden takvim yılının başından itibaren üç yıl içinde, Ar-Ge, yenilik ve tasarım faaliyetleri dışında kullanılması veya elden çıkarılması hallerinde, zamanında alınmayan vergi alıcıdan, vergi ziyaı cezası uygulanarak gecikme faizi ile birlikte tahsil edilir. Zamanında alınmayan vergiler ile vergi cezalarında zamanaşımı, verginin tarhını veya cezanın kesilmesini gerektiren durumun meydana geldiği tarihi takip eden takvim yılının başından itibaren başlar.). 


Söz konusu hüküm, 01.06.2018 tarihinde yürürlüğe girecektir.


5.     Kısmi İstİsna Kapsamına Alınan Teslİm ve Hİzmetler

  • İlgili Kanun'un 5. maddesiyle, Katma Değer Vergisi Kanunu'nun kısmi istisnalara ilişkin 17. maddesinde yapılan değişiklikle;  
  • Adi ortaklıkların sermaye şirketine dönüşmesi işlemleri,
  • Konfeksiyon sektöründe ortaya çıkan, aynen veya onarılmak suretiyle kullanılması mümkün olmayan kırpıntıların teslimi,
  • Gümrük antrepoları ve geçici depolama yerleri ile gümrük hizmetlerinin verildiği gümrüklü sahalarda, ithalat ve ihracat işlemlerine konu mallar ile transit rejim kapsamında işlem gören mallar için verilen ardiye, depolama ve terminal hizmetleri,


Kısmi istisna kapsamına alınmıştır. 

Söz konusu hüküm, 01.06.2018 tarihinde yürürlüğe girecektir.


6.     İkinci El Oto Alım-Satımında Özel Matrah

Kanun'un 6. maddesiyle, Katma Değer Vergisi Kanunu'nun "Özel Matrah Şekilleri" başlıklı 23. maddesinde yapılan değişiklikle; İkinci el motorlu kara taşıtı veya taşınmaz ticaretiyle iştigal eden mükelleflerce, katma değer vergisi mükellefi olmayanlardan (mükellef olanlardan istisna kapsamında yapılan alımlar dâhil) alınarak vasfında esaslı değişiklik yapılmaksızın satılan ikinci el motorlu kara taşıtı veya taşınmazların tesliminde matrahın, alış bedeli düşüldükten sonra kalan tutar olacağı açıklanmıştır. 

Söz konusu hüküm, 01.06.2018 tarihinde yürürlüğe girecektir.


7.     KDV Kanunu' nun 29. Maddesİnde Yapılan Değİşİklİkler

İlgili Kanun'un 8. maddesiyle, Katma Değer Vergisi Kanunu'nun  "Vergi İndirimi" başlıklı 29. maddesinde yapılan değişiklikle; 

  • İndirimli orana tabi teslim ve hizmetler nedeniyle teslim ve hizmetin gerçekleştiği vergilendirme döneminden sonra ortaya çıkan giderler veya yapılan iskontolar dolayısıyla yüklenilen ve indirim yoluyla telafi edilemeyen katma değer vergisinin iade edilebilmesi imkanı getirilmiştir. Söz konusu hüküm, 06.04.2018 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
  • İndirim hakkının, vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu takvim yılını takip eden takvim yılı sonuna kadar kullanılabilmesine imkân sağlanmıştır. Söz konusu hüküm, 01.01.2019 tarihinde yürürlüğe girecektir.
  • Değersiz hale gelen alacaklara ilişkin hesaplanan ve beyan edilen katma değer vergisinin, alacağın zarar yazıldığı vergilendirme döneminde indirim konusu yapılmasına imkan tanınmıştır. Ayrıca Kanun' un 9. maddesiyle; değersiz hale gelen alacaklara ilişkin alıcı tarafından ödenmeyen katma değer vergisi indirim konusu yapılamayacaktır. Söz konusu hüküm, 01.01.2019 tarihinde yürürlüğe girecektir.


8.     Zayİ Olan veya İstisna Kapsamında Teslİm Edİlen Sabİt Kıymetlerde KDV İndİrİmİ

Kanun'un 9. maddesiyle, Katma Değer Vergisi Kanunu'nun  "İndirilemeyecek Katma Değer Vergisi" başlıklı 30. maddesinde yapılan değişiklikle; Maliye Bakanlığınca belirlenen faydalı ömürlerini tamamladıktan sonra zayi olan veya istisna kapsamında teslim edilen amortismana tabi iktisadi kıymetlere ilişkin yüklenilen katma değer vergisi ile faydalı ömrünü tamamlamadan zayi olan veya istisna kapsamında teslim edilen amortismana tabi iktisadi kıymetlere ilişkin yüklenilen katma değer vergisinin kullanılan süreye isabet eden kısmının indirilebileceği açıklanmıştır. 

Söz konusu hüküm, 06.04.2018 tarihinde yürürlüğe girmiştir.


9.     Transfer Fİyatlandırmasında KDV İndİrimİ

İlgili Kanun'un 9. maddesiyle, transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü olarak dağıtılan kazançlara ilişkin ithalde veya sorumlu sıfatıyla ödenen katma değer vergisinin yanı sıra Türkiye'deki işlemler nedeniyle satıcıya ödenen ve satıcı tarafından da ilgili vergilendirme döneminde beyan edilerek ödenen katma değer vergisinin alıcı tarafından indirilmesine imkan sağlanmıştır.

Söz konusu hüküm, 06.04.2018 tarihinde yürürlüğe girmiştir.


10.  İstİsna Edİlmİş İşlemlerde KDV İade Talebi Süresİ

İlgili Kanun'un 10. maddesiyle, Katma Değer Vergisi Kanunu'nun  "İstisna Edilmiş İşlemlerde İndirim" başlıklı 32. maddesinde yapılan değişiklikle; iade hakkı doğuran işlemler nedeniyle yüklenilen ve indirim yoluyla giderilemeyen katma değer vergisinin, işlemin gerçekleştiği dönemi izleyen ikinci takvim yılının sonuna kadar talep edilmesi şartıyla iade edilebileceğine ilişkin hüküm eklenmiştir. 

Aynı kanun maddesi ile; imal ettikleri malları bizzat ihraç eden imalatçılara, yüklenilen katma değer vergisi yerine sektörler itibarıyla ihracat bedelinin belli bir oranına kadar iade yaptırabilme hususunda Maliye Bakanlığına yetki verilmiştir. 

Söz konusu hüküm, 01.01.2019 tarihinde yürürlüğe girecektir. 

İlgili Kanun'a aşağıdaki internet adresinden ulaşabilirsiniz.

 

http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2018/04/20180406-6.htm 

 

Bilgi edinmenizi rica ederiz.

 

Saygılarımızla, 

  

« Yayınlar

  « Sirküler 
  « Yazılar
Skip Ribbon Commands
Skip to main content
Deutschland Weltweit Search Menu