7103 Sayılı Kanun ile Vergi Usul Kanunu’nda Yapılan Önemli Değişiklikler

PrintMailRate-it

 Sirküler No: 2018 / 28


27.03.2018 tarihli 2. mükerrer Resmi Gazete'de yayımlanan 7103 sayılı "Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun" ile Vergi Usul Kanunu'nda yapılan düzenlemelere aşağıda yer verilmiştir.

 

1.     İmha İşlemlerİ Süreklİlİk Arz Eden Mükellefler İçin Değerleme Yöntemİnde Değİşİklİk Yapılması

İlgili Kanun'un 10. maddesiyle, Vergi Usul Kanunu'nun "Kıymeti düşen mallar" başlıklı 278. maddesinden sonra gelmek üzere, imha edilmesi gereken malların değerlemesine yönelik yeni düzenlemeler içeren 278/A maddesi eklenmiştir. 

Yapılan düzenleme ile, bozulma, çürüme veya son kullanma tarihi geçmesi nedeniyle emtia imha işlemleri süreklilik arz eden mükellefler, takdir komisyonu kararına gerek olmaksızın Maliye Bakanlığı tarafından belirlenecek usul ve tayin olunacak imha oranına göre değerleme yapabileceklerdir. 

Söz konusu hükümden yararlanabilmek için, Maliye Bakanlığı'na başvuru yapılması gerekecek ve yapılan başvuru üzerine Maliye Bakanlığı mükellefin; geçmiş yıllardaki işlemleri, fiili üretimi, satış ve imha süreçleri ile sektördeki diğer mükelleflerin durumunu yetkili idare, oda ve kuruluşların görüşlerini de dikkate alınmak suretiyle değerlendirecektir.  

Maliye Bakanlığıyla karşılıklı anlaşma sonucu Bakanlık tarafından belirlenen imha oranını aşmamak kaydıyla imha edilen emtianın emsal bedeli sıfır kabul edilecektir. 

Söz konusu hüküm, 27.03.2018 yürürlüğe girmiştir.

 

2.     Yurt Dışından Getİrİlerek Sermaye Olarak Konulan Yabancı Paraların Değerlemesİ

Kanun'un 11. maddesiyle; Vergi Usul Kanunu'nun "Yabancı paralar" başlıklı 280. maddesinden sonra gelmek üzere, yurt dışından getirilerek sermaye olarak konulan yabancı paraların değerlemesine yönelik yeni düzenlemeler içeren 280/A maddesi eklenmiştir. 

Yapılan düzenleme ile yatırım teşvik belgesi kapsamında yatırım yapacak olan tam mükellef sermaye şirketlerine, işe başladıkları hesap dönemini takip eden hesap dönemi sonuna kadar yurt dışından getirilerek sermaye olarak konulan yabancı paraların, söz konusu dönem zarfında, yatırım teşvik belgesi kapsamında sarf olunan kısmı nedeniyle oluşan kur farkları, pasifte özel bir fon hesabına alınabilecektir. Bu durumda olumlu kur farkları bu hesabın alacağına, olumsuz kur farkları ise bu hesabın borcuna kaydedilecektir. 

Sermaye olarak konulan bu yabancı paraların, işe başlanılan hesap dönemini takip eden hesap dönemi sonuna kadar herhangi bir suretle sarf edilmeyen kısmı; bu hesap dönemlerine ait vergilendirme dönemlerinin sonuna kadar kayıtlı değeriyle, işe başlanılan hesap dönemini takip eden hesap döneminin sonu itibarıyla VUK'un 280. maddesine göre değerlenecektir. 

Sarf edilen yabancı para nedeniyle oluşan fon hesabının sermayeye ilave edilmesi dışında, herhangi bir suretle başka hesaplara nakledilmesi, işletmeden çekilmesi yahut şirketin tasfiyesi (KVK'ya göre yapılan devir ve bölünme işlemleri haricinde) hallerinde, bu tutarlar, işlemlerin gerçekleştirildiği dönem kazancı ile ilişkilendirilmeksizin ilgili dönemde vergiye tabi tutulacaktır. 

Mükelleflerin, bu madde hükmünden yararlanabilmeleri için ticaret siciline tescil tarihini izleyen üçüncü ayın sonuna kadar yatırım teşvik belgesi almak için başvuruda bulunmuş ve işe başlanılan hesap dönemini takip eden hesap dönemi sonuna kadar bu belgeyi almış olması gerekmektedir. 

Söz konusu yabancı paralar; başvurunun süresi içinde yapılmaması halinde müteakip ilk vergilendirme döneminden, yatırım teşvik belgesinin alınamaması halinde ise işe başlanılan hesap dönemini takip eden hesap dönemi sonu itibarıyla VUK'un 280. maddesine göre değerlenecektir. 

İlgili düzenleme 27.03.2018 tarihinden sonra tescil edilen sermaye şirketlerine uygulanmak üzere 27.03.2018 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

 

3.     Uzlaşma ve Ceza Hükümlerinde Değİşİklİk Yapılması

  • Kanun'un 12. maddesiyle, elektronik olarak düzenlenmesi gereken; fatura, gider pusulası, müstahsil makbuzu ile serbest meslek makbuzlarının verilmemesi, alınmaması, düzenlenen bu belgelerde gerçek meblağdan farklı meblağlara yer verilmesi fiilleri Vergi Usul Kanunu'nun 353. maddesinde tanımlanan özel usulsüzlük cezası kapsamına alınmıştır. 

    Aynı şekilde elektronik olarak düzenlenmesi gereken; perakende satış fişi, ödeme kaydedici cihaz fişi, giriş ve yolcu taşıma bileti, sevk irsaliyesi, taşıma irsaliyesi, yolcu listesi, günlük müşteri listesinin düzenlenmediğinin, kullanılmadığının, bulundurulmadığının tespit edilmesi fiilleri de VUK'un 353. maddesinde tanımlanan özel usulsüzlük cezası kapsamına alınmıştır.

    Düzenlemeler 27.03.2018 tarihinde yürürlüğe girmiştir. 
  • Kanun'un 13. maddesiyle, VUK'un mükerrer 355. maddesine yeni bir hüküm eklenmiştir. Buna göre elektronik tebligat sistemi ile getirilen yükümlülüklere uymayanlar için kesilmesi gereken özel usulsüzlük cezaları; birinci sınıf tüccarlar ve serbest meslek erbabı için 1.000 TL, ikinci sınıf tüccarlar ve basit usul için 500 TL, bunlar dışında kalanlar içinse 250 TL olarak belirlenmiştir. 

    Bu hüküm Kanun'un yayım tarihinde yürürlüğe girmiştir. 
  • Bilindiği üzere, Vergi Usul Kanunu'nun "Vergi ziyaı, usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarında indirme" başlıklı 376. maddesinde kısaca; 30 günlük süre içerisinde başvurularak, vadesinde ödenmek şartıyla, usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının üçte birinin indirileceğine ilişkin düzenleme yer almaktadır. 

    Kanun'un 14. maddesiyle, uzlaşma kapsamından çıkarılmış olan söz konusu cezalar için uygulanan indirim oranı üçte birden yüzde 50'ye çıkarılmıştır. 

    Düzenleme 27.03.2018 tarihinde yürürlüğe girmiştir. 
  • Kanun'un 15. maddesiyle VUK'un ek 11. maddesindeki "vergilerle kesilecek cezalarda" ibaresi "vergiler ile bunlara ilişkin kesilecek vergi ziyaı cezalarında" şeklinde değiştirilmiştir. Bu değişiklikle, tarhiyat sonrası uzlaşma kapsamına girmeyen usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları, tarhiyat öncesi uzlaşma kapsamından da çıkarılmıştır. 

    Bu hüküm, 27.03.2018 tarihinden önce tarhiyat öncesi uzlaşma talep edilenler hariç olmak üzere 27.03.2018 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
     

4.     Yenİ Alınan Makİne ve Teçhİzatta Amortİsman Uygulamasında Değİşİklİk Yapılması

Kanun'un 16. maddesiyle Vergi Usul Kanunu'na eklenen geçici madde ile yeni alınan bazı makine ve teçhizat için faydalı ömür sürelerinin yarıya indirilmesi konusunda Maliye Bakanlığına yetki verilmiştir. 

Yapılan düzenleme ile 01.05.2018 tarihinden sonra; 

  • 6948 sayılı Sanayi Sicili Kanununa göre sanayi sicil belgesini haiz mükelleflerce münhasıran imalat sanayiinde veya 
  • 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu, 5746 sayılı Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun ve 6550 sayılı Araştırma Altyapılarının Desteklenmesine Dair Kanun kapsamında faaliyette bulunan mükelleflerce münhasıran Ar-Ge, yenilik ve tasarım faaliyetlerinde,

    kullanılmak üzere, 2019 takvim yılı sonuna kadar iktisap edilen yeni makina ve teçhizat ile aynı tarihe kadar yatırım teşvik belgesi kapsamında iktisap edilen makina ve teçhizat için uygulanacak amortisman oran ve süreleri, Maliye Bakanlığınca, faydalı ömür sürelerinin yarısı dikkate alınmak suretiyle hesaplanabilecektir.

    Hesaplamada faydalı ömür süresinin küsuratlı çıkması halinde, çıkan rakam bir üst tam sayıya tamamlanmak suretiyle ilgili kıymetlere uygulanacak amortisman oran ve süreleri belirlenecektir. Bu şekilde belirlenen oran ve süreler izleyen yıllarda değiştirilemeyecektir. 

    İmalat sanayiinde kullanılmak üzere iktisap edilen ve madde hükmünden yararlanılabilecek makina ve teçhizatın tespitine Bakanlar Kurulu yetkilidir. 

    Söz konusu düzenleme 01.05.2018 tarihinde yürürlüğe girecektir. 

    İlgili Kanun'a aşağıdaki internet adresinden ulaşabilirsiniz.

    http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2018/03/20180327M2-1.pdf 

    Bilgi edinmenizi rica ederiz.

    Saygılarımızla, 

  

« Yayınlar

  « Sirküler 
  « Yazılar
Skip Ribbon Commands
Skip to main content
Deutschland Weltweit Search Menu