7103 Sayılı Kanun ile Gelir Vergisi Kanunu’nda Yapılan Önemli Değişiklikler

PrintMailRate-it

  Sirküler No: 2018 / 30


27.03.2018 tarihli 2. mükerrer Resmi Gazete'de yayımlanan 7103 sayılı "Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun" ile Gelir Vergisi Kanunu'nda yapılan düzenlemelere aşağıda yer verilmiştir.

 

Kreş ve Gündüz Bakımevİ Hizmetlerİnde Gelİr Vergisi İstisnası 

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun 23. maddesinin birinci fıkrasına eklenen bent ile; işverenlerce kadın hizmet erbabına kreş ve gündüz bakımevi hizmeti verilmek suretiyle sağlanan menfaatler gelir vergisinden istisna olarak değerlendirilecektir.

 

İşverenlerce işyerinde bu hizmetlerin verilmediği durumlarda, dışarıdan alınan hizmetler için çalışana nakden yapılmadan, doğrudan bu hizmetleri sağlayan gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerine yapılması gerekmekte olup, her bir çocuk için aylık, asgari ücretin aylık brüt tutarının yüzde 15'ini aşmamak üzere bu istisnadan yararlanılacaktır.

 

Yukarıda belirtilen ödemelerin istisna tutarını aşan kısmı ile hizmet erbabına bu amaçla nakden yapılan ödemeler ve sağlanan menfaatler ücret olarak vergilendirilecektir.

 

Söz konusu hüküm 27.03.2018 tarihinde yürürlüğe girmiştir. 

 

İkale Sözleşmesİ Kapsamında Ödenen Tazminatlar ve Kıdem Tazmİnatı İstisna Tutarına Dahil Edİlecek Ödemelerde Değişİklik Yapılması 

Kanun'un 7. maddesiyle, Gelir Vergisi Kanunu'nun "Ücretin Tarifi" başlıklı 61. maddesinin üçüncü fıkrasına eklenen bent ile; hizmet erbabına hizmet sözleşmesi sona erdikten sonra, karşılıklı sonlandırma sözleşmesi veya ikale sözleşmesi kapsamında ödenen tazminatlar ile iş kaybı, iş sonu ve iş güvencesi tazminatları gibi çeşitli adlar altında yapılan ödeme ve yardımlar ücret kapsamında değerlendirilecektir.

 

Ayrıca Kanun'un 5. maddesiyle, Gelir Vergisi Kanunu'nun "Tazminat ve Yardımlarda" başlıklı 25. maddesinin birinci fıkrasında yapılan değişiklik ile; yukarıda sayılan ödeme ve yardımlar, ödenecek kıdem tazminatlarından istisna edilecek tutarın hesaplanmasında dikkate alınacaktır. İstisnayı aşan tutarlar ise ücret olarak değerlendirilerek gelir vergisine tabi tutulacaktır.

 

Söz konusu hüküm 27.03.2018 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

 

Asgari Ücretİn Vergİ Dİlİminden Etkİlenmemesİ İçin İlave Asgarİ Geçİm İndİrİmİ Uygulaması 

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun "Asgari Geçim İndirimi" başlıklı 32. maddesine eklenen fıkra ile; net ücretleri, gelir vergisi tarifesi nedeniyle sadece kendisi için asgari geçim indirimi hesaplanan asgari ücretlilere (bekar), içinde bulunulan yılın Ocak ayına ilişkin ödenen net ücretin (2018 için 1.603,12 TL) altında kalanlara, bu tutar ile bu tutarın altında kalındığı aylara ilişkin olarak aylık hesaplanan net ücreti arasındaki fark tutar, ücretlinin asgari geçim indirimine ayrıca ilave edilecektir.

 

İlgili yılda geçerli asgari ücretin dönemsel olarak farklı tutarlarda belirlenmiş olması halinde, yeni asgari ücretin geçerli olduğu aylar için artışın uygulandığı ilk aydaki ücret üzerinden gelir vergisi tarifesinin ilk dilimindeki oran baz alınarak hesaplanan net ücret dikkate alınacaktır.

 

Söz konusu hüküm 27.03.2018 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

 

İlgili Kanun'a aşağıdaki internet adresinden ulaşabilirsiniz.


http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2018/03/20180327M2-1.pdf

 

Bilgi edinmenizi rica ederiz.


Saygılarımızla, 

  

« Yayınlar

  « Sirküler 
  « Yazılar
Skip Ribbon Commands
Skip to main content
Deutschland Weltweit Search Menu