15 Milyon ABD Doları ve Üstünde Kredisi Olan Firmalara Bildirim ve Bağımsız Denetim Yükümlülüğü Getirilmesi

PrintMailRate-it

  Sirküler No: 2018 / 24


Hatırlanacağı üzere 25.01.2018 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 2018/11185 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar'da değişiklikler yapılarak "Yurt dışından temin edilen krediler" ile "Yurt içinden temin edilen krediler"e ilişkin yeni düzenlemeler yapılmış ve 15 Milyon ABD dolarından daha az döviz kredisi bulunan mükellefler için bazı kısıtlamalar getirilmiştir.

 

17.02.2018 tarihli ve 30335 sayılı Resmi Gazete'de "Döviz Pozisyonunu Etkileyen İşlemlerin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Tarafından İzlenmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik" yayımlanmıştır. Yapılan düzenleme ile 15 Milyon ABD Doları ve üstünde kredisi olan firmalara bildirim ve bağımsız denetim yükümlülüğü getirilmiştir.

 

Merkez Bankasının bu düzenlemeye ilişkin gerçekleştirdiği bilgilendirme toplantısında yükümlülüğün belirlenmesinde sadece finans kuruluşlardan alınan kredilerin dikkate alınacağı ifade edilmiştir. Buna göre banka ya da finans kuruluşu olmayan grup içi ve grup dışı şirketlerden alınan krediler 15 Milyon ABD Doları limitinin belirlenmesinde dikkate alınmayacaktır.

 

Yapılan düzenleme ile yurt içinden ve yurt dışından sağlanan yabancı para nakdi krediler ile dövize endeksli kredilerinin toplamı ilgili hesap döneminin son iş günü itibarıyla 15 Milyon ABD doları ve üstünde olan firmalar, veri formu ile talep edilen bilgileri, açıklama formuna uygun olarak Merkez Bankasına müteakip hesap döneminden itibaren bildirmekle yükümlüdür.

 

Bildirimle yükümlü olunup olunmadığının belirlenmesinde, firmanın yabancı para nakdi kredileri ile dövize endeksli kredileri toplamı hesaplanırken varsa son hesap dönemine ilişkin TMS'lere göre hazırlanan finansal durum tablosu, TMS'lere göre hazırlanmış finansal durum tablosunun bulunmaması durumunda ise vergi mevzuatı çerçevesinde kamu idarelerine sunulmak üzere hazırlanan bilanço dikkate alınacaktır.

 

Kredi tutarlarının ABD doları karşılığı ilgili dönemin son iş gününe ilişkin Resmî Gazete'de yayımlanan döviz alış kuru kullanılarak belirlenecektir.

 

Bildirimle yükümlü olan firmanın, yabancı para nakdi krediler ile dövize endeksli kredileri toplamı Bankaca tanımlanan 15 Milyon ABD doları sınırının altında kalması durumunda, müteakip yıllık hesap döneminden itibaren bildirim yükümlülüğü sona erecektir.

 

Firmalar, Banka tarafından belirlenen veri formunun Sisteme girişini belirlenen dönemlerde Sistemin genel ağ adresi olan www.tcmbveri.gov.tr üzerinden gerçekleştirecektir.

 

Firmanın girişini yaptığı verilerin denetimi tamamlandıktan sonra denetçi tarafından aynı adres üzerinden verilerin onay işlemi gerçekleştirilecektir.

 

Bildirimler, finansal raporlama çerçevesine uygun olarak ilgili yılın 31 Mart, 30 Haziran ve 30 Eylül tarihlerinde sona eren ara hesap dönemleri için takip eden birinci ayın sonuna kadar ve 31 Aralık tarihinde sona eren yıllık hesap dönemi için takip eden üçüncü ayın sonuna kadar tamamlanacaktır. Bu durumda;

 

Birinci Bildirim             : 30.04.2018

İkinci Bildirim               : 31.07.2018

Üçüncü Bildirim           : 31.10.2018

Dördüncü Bildirim       : 31.03.2019

 

tarihlerine kadar yapılacaktır.

 

Bildirim yükümlülüğü olan firmalara, yükümlülüklerinin başladığı tarihten itibaren 60 gün içinde denetçi ile denetim sözleşmesi yapma zorunluluğu getirilmiştir. İlk bildirim 31.03.2018 itibariyle başladığından, bağımsız denetim sözleşmesinin 30.05.2018 tarihine kadar imzalanması gerekmektedir.

 

Söz konusu veri takip sistemi için ayrı bir bağımsız denetim raporu yazılacak ve ayrı bir bağımsız denetim sözleşmesi imzalanacaktır.

 

Yıllık hesap dönemine ilişkin bildirilen verilerin denetimi, bu verilerin ara dönemlerde bildirilen veriler ile tutarlılığının denetimi de dahil, denetçi tarafından KGK düzenlemelerine uygun olarak izleyen yılın 31 Mayıs tarihine kadar tamamlanacaktır.

 

Veri bildiriminin yapılmaması, doğru veya eksiksiz gerçekleştirilmemesi veya olumsuz görüş içeren bağımsız denetim raporunun düzeltilmemesi durumlarında 1211 sayılı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kanunu'nun 68. maddesi gereğince işlem başlatılacaktır. Buna göre, söz konusu Kanun maddesinin 4 numaralı fıkrasında da; bu Kanun'un 44. maddesi uyarınca TCMB'ce istenilen bilgi ve belgeleri vermeyen, gerçeğe aykırı veren veya belirlenen usul ve esaslara aykırı olarak veren gerçek kişiler ile tüzel kişilerin görevli ve ilgilileri hakkında 1.000 günden 2.000 güne kadar adli para cezasına hükmolunacağı düzenlenmiştir.

 

Söz konusu Yönetmelik'e aşağıdaki internet adresinden ulaşabilirsiniz.

 

http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2018/02/20180217-3.htm

 

Bilgi edinmenizi rica ederiz.

 

Saygılarımızla,

  

« Yayınlar

  « Sirküler 
  « Yazılar
Skip Ribbon Commands
Skip to main content
Deutschland Weltweit Search Menu